Prijateljstvo dječaka sa Schwartz-Jampel sindromom i napuštenog psa

Radiosarajevo.ba
Prijateljstvo dječaka sa Schwartz-Jampel sindromom i napuštenog psa

Sedmogodišnji Owen Howkins boluje od Schwartz-Jampel sindroma, rijetkog poremećaja zbog kojeg su mu mišići neprestano napeti. Za ovog dječaka to znači život u bolovima i kretanje uz pomoć kolica. Ipak, njegov život je promijenjen kad je porodica udomila psa Haatchija, italijanskog ovčara koji je preživio udar voza i u nesreći izgubio jednu nogu.

"Prije nego što je Haatchi došao u naš dom, Owen nije volio izlaziti, praktično je patio od agorafobije. Plašio se stranaca. Sada želi biti vani sve vrijeme i pričati sa svima – o svom psu Haatchiju. Promjena koju vidimo na njemu ne može se iskazati riječima", kaže dječakova majka Colleen Drummond.

 

Priča o Owenu i Haatchiju našla se ukoričena u knjigu, a dokumentarni film koji su studenti Univerziteta Hertfordshire snimili o ovom prijateljstvu dirnuo je ljude širom svijeta i pomogao u podizanju svijesti o Schwartz-Jampel sindromu. Haatchi nije ostao zanemaren te je dobio nagradu Međunarodnog fonda za dobrobit životinja.

"Zaista sam sretan. Haatchi mi je promijenio život. Više se ne plašim nepoznatih ljudi", kaže Owen.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije