Pride u Podgorici će osiguravati 2000 policajaca

Radiosarajevo.ba
Pride u Podgorici će osiguravati 2000 policajaca

Ministar unutarnjih poslova Crne Gore Raško Konjević izjavio je danas kako će policija osigurati da održavanje prve gay parade u Podgorici 20. oktobra prođe mirno, dodajući da će tu manifestaciju osiguravati oko 2000 policajaca. 

On je kazao da je Parada ponosa u Podgorici jedan od najrizičnijih skupova u Crnoj Gori, navodeći da će policija postupiti u skladu s ustavnim i zakonskim ovlaštenjima kako bi osigurala sudionike.

"To je skup koji nosi rizike i svi koji pokušaju da, suprotno zakonu, ugroze javni red i mir bit će sankcionirani. Policija je u potpunosti spremna za skup i učinit će sve da sačuva javni red i mir i državnu imovinu", rekao je Konjević, javlja Tanjug. 

On je pozvao roditelje da u nedjelju ne dovode djecu u dio Podgorice gdje će se održati Parada ponosa, zbog mjera sigurnosti koje će biti vrlo rigorozne, ali nije saopćio kojim dijelom grada će točno povorka proći.

Dodao je kako Vlada Crne Gore još uvijek nije odredila svog predstavnika koji će sudjelovati na gay paradi.  

Prva gay parada u Crnoj Gori održana je 24. jula u Budvi, ali se završila žestokim sukobom policije i protivnika manifestacije što je rezultiralo privođenjima i ozlijedama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije