Priča žene koja je nakon 18 godina izašla iz poligamnog braka

Radiosarajevo.ba
Priča žene koja je nakon 18 godina izašla iz poligamnog braka

Marion Munn bila je dio poligamnog braka 18 godina. Izašla je iz njega i odlučila ispričati svoju priču.

"To je kao da živite s preljubom na dnevnoj bazi, a ta žena vam dolazi kući", objasnila je ukratko o kakvom je životu riječ.

"Morate se smijati i praviti da je sve u redu jer je i to dio kulture", dodala je.

Ona se iz Britanije preselila u Utah nakon preobraćenja na fundamentalističku mormonsku vjeru, piše Daily Mail.

Poligamija je u SAD-u dugo bila ilegalna, naročito u državi Utah, ali mormoni su nastavili s tom praksom i u državi u ovom trenutku oko 40 hiljada ljudi živi u takvim brakovima.

Većina muškaraca izrugivala se zakonima o ženidbi za samo jednu od svojih žena. Poligamisti su do velike pobjede došli u decembru kada je sud dekriminalizirao poligamiju i odredio da zakon koji brani takav suživot vrijeđa ustavom zajamčeno pravo na vjerske slobode.

"U takve brakove često se ne ulazi slobodno"

Riječ je o vijesti koja za Munn i druge protivnike poligamije nikako nije dobra. Svi oni vjeruju da su takvi brakovi nejednaki, a u njih se često ne ulazi slobodno.

"Kod Mormona nema previše izbora jer mormonske skripte uče žene da će ih bog uništiti ako ne pristanu na život u pologamiji", tvrdi Munn.

"I ja nisam htjela živjeti tako, ali osjećala sam se primoranom zbog vjere". kaže.

S druge strane, poligamisti su uzbuđeni jer mogu prakticirati svoj način života bez opasnosti od hapšenja. Među njima je i porodica Dangers koja živi u neposrednoj blizini Salt Lake Cityja. O svom životu otvoreno su progovorili 2011. godine.

Oženio sestre blizanke i njihovu rodicu

Joe Darger s tri supruge ima ukupno 25 djece, od kojih 17 još uvijek živi kod kuće. Rodice Alinu i Vicki oženio je 1990. godine, a deset godina kasnije i Vickinu sestru blizanku, Valerie. Alina Darger koja i sama radi kao odvjetnica na predmetima vezanim za poligamiju kaže da im je odluka suda donijela olakšanje.

I dok poligamija možda funkcionira u slučaju Dargerovih, istraživanje Univerziteta Columbia pokazalo je da poligamija kod onih koji je prakticiraju uzrokuje veću razinu kriminala, nasilja, siromaštva i nejednakosti spolova, piše Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije