Priča o ukletoj kući Velike Kladuše

Radiosarajevo.ba
Priča o ukletoj kući Velike Kladuše

Ni o jednoj kući duhova u BiH ne priča se tako glasno i intenzivno, kao o onoj iz kladuške Mjesne zajednice Todorovo, piše Kip.ba. Vijest su nedavno, po ko zna koji put, ponovili tradicionalni mediji, koju od tada prenose brojni domaći i svjetski portali.

Jezive stvari se decenijama događaju na porodičnom imanju Hasana Bašića iz kladiškog naselja Todorovo. Bar tako opisuju „Kuću duhova“ brojni portali i printani mediji u BiH. Tako je jedna od najvećih kladuških mjesnih zajednica Todorovo stigla u vrh medijske pažnje. Zasjenila je i političke duhove i prikaze koji se otimaju za pozicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u BiH, a posebno na prostorima USK-a!

Navodno, ni sami mještani Todorova ne smiju tu prolaziti noću. Vlasnik Hasan Bašić još od 1995. godine tu ne živi, niti dolazi na kućni prag. Navodno živi negdje u Njemačkoj sa porodicom. Dok na periferiji Todorova, u podnožju mezarja, kuća vidno oronula čeka svoje vlasnike, ovaj portal piše kako "duhovi tutnje noću". 

Prema svjedočenjima nekolicine prolaznika i mještana, od njihovih krikova, glasova, lupnjave… koža se lagano ježi, a neobjašnjiva hladnoća i uznemirenost obuzima svaki dio tijela.

Imanje Bašića je prozvano „ukleto”, jer su tu građene čak tri kuće i u sve tri su se dešavale nevolje i stradanja. O tome svjedoči i najstariji stanovnik Todorova, 80-godišnji Kadir Ibričić. "Ovo je treća kuća koja je izgrađena na tom mjestu. Prva je sagrađena prije drugog svjetskog rata. Njen vlasnik je bio Muhamed Bašić, koji je imao ženu i dva sina Huseina i Hasana. Njihovu kuću su uništili vjetrovi i oluje. Onda je tu na tim temeljima, za vrijeme Drugog drugog svjetskog rata, novu kuću sagradio Muhamedov sin Husein Bašić. Međutim, i ta kuća je stradala. Zapaljena je, a da se ne zna ni ko je, ni kako je zapalio. Na kraju, mlađi Muhamedov sin Hasan je odlučio da na tom mjestu sagradi sebi porodičnu kuću. Nikada u nju nije uselio. Mještani kažu da Hasan živi negdje u svijetu, tačnije Njemačkoj, priča starac Ibričić.

I njemu su poznate priče o prokletstvu Bašićevog imanja. Čak mu je poznato da je rahmetli Husein odgovarao svoga mlađeg brata Hasana da ne gradi kuću na toj „ukletoj zemlji”. "Samo što je sagrađena, vojska je u nju uselila i odnijela sve što je bilo vrijedno. nakon rata u njoj niko nije smio prenoćiti. Vjerujemo da tamo postoje duhovi i da opominju", kaže Kadir Ibričić. "To je kuća moga stričevića, rahmetli Huseina Bašića. Danas niko o njoj ne brine. Odavno je ona nazvana „Kućom duhova“. Vjerovatno je ukleta. Husein i njegovi roditelji na tom mjestu su gradili kuće koje su uvijek bile srušene ili nešto se dešavalo čudno u njima. Postoje priče da je sagrađena na mezarlucima. Neku kaže da to noćno lupetanje prave golubovi. Ja vjerujem da tu ima nešto posebno i da to nisu čista posla", tvrdi Sulejman Bašić, bliži rođak Hasana Bašića.

Mještani pričaju da ispod kuće postoji podrum gdje su se bacali mrtvi ljudi za vrijeme Drugog svjetskog rata, piše krajiški portal. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije