Prevencija: Cijelo voće zdravije od voćnog soka

Radiosarajevo.ba
Prevencija: Cijelo voće zdravije od voćnog soka

Ako vam se na trpezi svakodnevno nađu jabuke, borovnice, grožđe i kruške, možete značajno smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. Međutim, voćni sokovi izazivaju sasvim suprotan efekat, pokazala je nova studija, piše Relaxnews.

Britanski, američki i singapurski istraživači provjerili su podatke dobijene u tri velike studije sprovedene u Americi tokom 25 godina. U njima je učestvovalo više od 187.000 medicinskih sestara, ljekara i drugih zdravstvenih radnika.

Znate li ispravno jesti voće?

Njihovo zdravlje praćeno je tokom nekoliko godina, kao i navike u ishrani, tjelesna težina, pušenje, fizička aktivnost i drugi faktori zdravlja. Oko 6,5 posto učesnika dobilo je dijabetes tokom trajanja istraživanja.

Ljudi koji su jeli barem dve porcije voća svake sedmice, naročito borovnice, grožđe i jabuke imali su manji rizik od dijabetesa tipa 2 i to za 23 posto u poređenju sa onima koji su jeli manje od jedne porcije mjesečno.

„Naša otkića pružaju dokaz da određeno voće može biti naročito korisno u prevenciji dijabetesa”, kaže Ki San, asistent profesora nutricionizma na Harvardu.

S druge strane, osobe koje su unosile više od jedne doze voćnog soka svakog dana, imale su veći rizik od bolesti i to za 21 posto.

Zamjena tri porcije voćnog soka sedmično cijelim plodovima dovela je do smanjenja rizika za sedam posto.

Rad objavljen u Britanskom medicinskom žurnalu pokazuje da je potrebno još istraživanja u ovoj oblasti. Ipak, naučnici spekulišu da iako nutritivna vrijednost cijelog voća i soka djeluje slično, razlika je u tome što je jedna hrana polutvrda, a druga tečna.

“Tečnosti prolaze kroz želudac do crijeva mnogo brže od čvrste hrane, čak i kad je nutritivni sadržaj sličan”, stoji u radu.

“Na primjer, voćni sokovi dovode do bržih i drastičnijih promjena nivoa glukoze i inzulina u krvi, nego cijelo voće”.

Studija takođe ističe dokaze da su se neke vrste voća pokazale kao korisnije od drugih. Bobičasto voće i grožđe, na primjer, imaju sastojke antocijanine koji smanjuju rizik od srčanog udara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije