Preuranjena ejakulacija, problem koji pogađa oba partnera

Promotivni tekst
Preuranjena ejakulacija, problem koji pogađa oba partnera
Promo / Prim. dr Selver Šabanović

Preuranjena ejakulacija je jedan od najčešćih poremećaja muške seksualne funkcije, ali se o njoj jako malo zna.

Prema statističkim podacima, čak oko 30% muškaraca se sreće sa ovim problemom, dakle, svaki treći – četvrti muškarac, ali nerado pričaju o svojim simptomima, pa izostaje i sama terapija.

O ovoj temi pričali smo sa urologom Prim. dr Selverom Šabanovićem iz Poliklinike Šabanović.

Šta je preuranjena ejakulacija i da li imate pacijente koji Vam se javljaju sa ovim problemom?

Preuranjena ejakulacija se definiše kao stalna ili povremena ejakulacija koja se dešava nakon minimalne seksualne stimulacije, odmah ili gotovo odmah nakon penetracije i prije nego što to osoba želi. Sam uzrok preuranjene ejakulacije nije dovoljno jasan, ali često se može povezati sa genetikom, lošim opštim zdravljem, debljinom, upalnim bolestima prostate, erektilnom disfunkcijom, dijabetesom, nedostatkom fizičke aktivnosti...

Preuranjena ejakulacija može biti cjeloživotna i dešava se uvijek ili gotovo uvijek 1 minutu nakon vaginalne penetracije ili čak i prije. Postoji i povremena preuranjena ejakulacija, koja se ne dešava uvijek, ali je vrijeme do odgode ejakulacije značajno smanjeno, 3 minute ili kraće, a nemogućnost ove odgode stvara opterećenje kod muškaraca.

Iako je preuranjena ejakulacija mnogo zastupljeniji problem nego erektilna disfunkcija, u našoj zemlji, kao ni u ostatku svijeta, nije dovoljno prepoznata i predstavlja tabu temu. Pacijenti ne žele da pričaju o problemu sa kojim se susreću, često zbog stida, ali i zbog toga što nisu upoznati da postoji mogućnost liječenja.

Koje su posljedice preuranjene ejakulacije?

Preuranjena ejakulacija utječe na oba partnera podjednako. Muškarci su manje zadovoljni seksualnim odnosima, teško se opuštaju i rjeđe stupaju u odnose, iako želja za seksom i dalje postoji. Međutim negativni utjecaj preuranjene ejakulacije je mnogo širi od samog seksualnog nezadovoljstva. Ovaj problem ima veliki utjecaj na samopouzdanje i utječe na odnos sa partnerom, a često vodi u depresiju i anksioznost. Kako se stanje pogoršava, tako raste i nezadovoljstvo partnera, što može voditi i ka raskidima i razvodima. Najteži oblik preuranjene ejakulacije, a to je ejakulacija koja se desi i prije nego dođe do penetracije, može biti i uzrok bračne neplodnosti.

Kako izgleda postavljanje dijagnoze i postoji li efektivna terapija?

Najprije je potrebno isključiti postojanje neke druge bolesti, poput bolesti prostate ili erektilne disfunkcije. Dijagnoza se obično postavlja na osnovu razgovora i jednostavnog upitnika u kojem pacijenti daju odgovore vezane za ejakulaciju, poput toga da li je teško da odgode ejakulaciju i koliko često se to dešava, pa do toga da li se osjećaju frustrirano zbog ejakulacije koja se desi prije nego što to oni žele.

Dakle prvi korak je potražiti pomoć i razgovarati sa ljekarom o postojećem problemu. S druge strane pacijenti se mogu obratiti ljekaru i zbog drugih indikacija, ali je zadatak ljekara da postavljanjem pravih pitanja dođe do osnovnog problema. 

Postoje 2 pristupa liječenju, a to je psihoterapija i farmakoterapija. Psihoterapija je usmjerena ka oba partnera i ima za cilj usvajanje tehnika za odgodu ejakulacije, povećanje samopouzdanja i smanjenje anksioznosti.

Ipak, za postizanje najboljih rezultata preporučuje se farmakoterapija, koja se može provoditi zajedno sa psihoterapijskim metodama. Jedini odobreni lijek i preporučen, od strane Evropskog urološkog udruženja, za ovu indikaciju je dapoksetin, koji se odnedavno može naći i na našem tržištu. Prednost ovog lijeka je što se koristi  po potrebi, 1-2 sata prije odnosa, što ostavlja mogućnost spontanosti, postiže dobru efektivnost i dobro se podnosi. Nakon izvjesnog perioda liječenja, terapija možda neće više ni biti potrebna, kada se stekne dovoljna kontrola nad ejakulacijom.

Dakle prvi korak je potražiti pomoć, bez stida, jer efikasno rješenje postoji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije