Prestigao Obamu: Putin je najmoćniji čovjek na svijetu

Radiosarajevo.ba
Prestigao Obamu: Putin je najmoćniji čovjek na svijetu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nalazi se na prvom mjestu Forbesove liste najmoćnijih ljudi na svijetu, dok je američki predsjednik Barack Obama na drugom mjestu, objavio je danas ovaj američki časopis.

U redovnom godišnjem izboru Forbesanavedeno je da je Putin, koji je prošle godine bio treći na listi, pokazao svoju dominaciju u diplomatskim manevrima tokom krize u Siriji, a spominje se i njegova uloga u vezi sa sudbinom bivšeg obavještajca SAD Edwarda Snowdena.

Ovo je prvi put da se Putin našao na vrhu liste najmoćnijih, kojom je od 2009. dominirao Obama.

Na listi za 2013. godinu našlo se 72-oje uticajnih čelnika, od kojih svaki zastupa stavove najmanje 100 miliona smrtnika na Zemlji.

Na trećoj poziciji našao se kineski predsjednik Xi Jingping, za koga se očekuje da će tokom naredne decenije vladati Kinom za koju se očekuje da će postati najveća svjetska ekonomija.

Papa Franjo debitirao je na listi kao četvrti rangirani čelnik, dok se njemačka kancelarka Angela Merkel našla na petoj poziciji.

Među 13 pridošlica na listi su direktor Samsunga Lee Kun-Hee, koji se našao na 41. mjestu, i negirijski milijarder Aliko Dangote, najbogatiji čovjek Afrike, na poziciji broj 64.

Na listi se nalazi i 17 šefova država koji upravljaju zemljama čiji je zajednički BDP 48 triliona dolara i 27 direktora kompanija čiji su godišnji prihodi viši od tri triliona dolara.

Samo devet žena probilo se na listu uprkos činjenici da zastupaju polovinu svjetskog stanovništva, javlja Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije