Preminuo svećenik komunista i borac za LGBT prava

Radiosarajevo.ba
Preminuo svećenik komunista i borac za LGBT prava


U Italiji je u 85. godini preminuo jedan od najsimpatičnijih svećenika za koje smo ikad čuli: don Andrea Gallo.

Svećenik komunista: Puši travu i bori se za LGBT prava

Smrt svećenika koji je pušio travu, propagirao komunističke ideje i borio se za prava LGBT populacije, a zbog svojih stavova često proglašavan nepodobnim za katoličku crkvu, potvrdio je Domenico Chionetti, glasnogovornik St. Benedicta u Genovi, čiji je Gallo bio osnivač.

Don Gallo je rođen 18. juna 1928. u Genovi, a sa svojih 20 godina se pridružio redu salezijanaca, posvećenih mladim ljudima, naročito siromašnim i napuštenim. Većinu života je proveo kao glava crkvene opštine St. Benedict u Genovi, a krasila ga je iznimna osjetljivost na nepravdu svake vrste.

Ovaj neobični svećenik je 2006. godine podržao kampanju za legalizaciju lakih droga u Italiji, a u znak podrške je zapalio džoint u zgradi gradske skupštine, zbog čega je bio kažnjen. Istovremeno se protivio izgradnji američke vojne baze u blizini Vicenze, a 2009. je učestvovao u Paradi ponosa u Genovi.

U više navrata je kritikovao odnos katoličke crkve prema homoseksualnim osobama, a 2011. je proglašen osobom godine od strane italijanskih LGBT organizacija.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije