Preko 52% žena u BiH bilo je žrtva nasilja!

Radiosarajevo.ba
Preko 52% žena u BiH bilo je žrtva nasilja!
/ Izvor: UNWOMAN BiH

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. novembra. U našoj zemlji nasilje u porodici još uvijek spada u tabu teme, jer se najčešće smatra da je riječ o privatnom problemu koji treba ostati iza zatvorenih vrata. 

U Bosni i Herceogini je  preko 52% žena u toku svog života iskusilo nasilje. Nažalost, usljed pritiska patrijarhalne sredine, ekonomske ovisnosti žena, ili neadekvatne informiranosti, malo koja žrtva će smoći hrabrosti da se usprotivi takvom ponašanju. 

Čitav niz mitova vezan je uz nasilje prema ženama, od onog da je 'to sama tražila' do toga da 'žene vole nasilnije partnere'. 

'Ona je to zaslužila': Najprisutniji mitovi o nasilju u porodici

Podatci su djelomično točni i zapravo umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura.

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedninjenih naroda obilježava se od 1999. godine,Datum 25. novembar izabran je u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.   

Međunarodna agencija UN Women 25. novembra pokreće kampanju "Nisi sama" koja je počela na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i trajat će do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava. Serijom priloga o rodno zasnovanom nasilju, portal Radiosarajevo.ba i Radio Sarajevo 90.2 pridružuju se kampanji. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije