Preko 250 hiljada Slovenaca u akciji čišćenja otpada (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Preko 250 hiljada Slovenaca u akciji čišćenja otpada (VIDEO)


Slovenija je u subotu organizirala masovnu državnu akciju prikupljanja otpada sa divljih odlagališta širom države.

U ovoj akciji je sudjelovalo više od 250.000 dobrovoljaca, što predstavlja 12 procenata cjelokupnog stanovništva u ovoj državi. Prikupljeno je 80.000 kubnih metara otpada, a raščišćeno čak 7000 divljih odlagališta.

Za dobrovoljce su u večernjim satima organizirani zabavni programi na otvorenom. Među onima koji su danas čistili Sloveniju je i cijeli državni politički vrh, te brojne javne ličnosti i sportisti.

- Broj sudionika premašio je sva očekivanja, odazvalo se 12 posto stanovništva i sigurni smo da se takav rezultat neće ponoviti ni u jednoj evropskoj državi- rekao je na konferenciji za novinare Aleš Pevc iz nevladine udruge Ekolozi bez granica, prenosi Fena.

Ova je udruga u dobro planiranoj akciji koju je pratila sveobuhvatna promotivna kampanja, i podrška mnogih segmenata društva, organizirala akciju "Očistimo Sloveniju u jednom danu", po uzoru na neke druge države evrope.

http://www.youtube.com/watch?v=F3LSuV0Xgu0


Prva akcija ovakvog tipa održana je u Estoniji u proljeće 2008 godine. Tada je preko 50.000 Estonaca u jednom danu uspjelo očistiti cijelu državu. Pogledajte kako je tekla ova akcija, pod nazivom "Let's Do It!"

http://www.youtube.com/watch?v=A5GryIDl0qY

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije