Prejedanje je povezano sa gubitkom memorije

Radiosarajevo.ba
Prejedanje je povezano sa gubitkom memorije

Stariji ljudi koji konzumiraju kaloričnu hranu mogu povećati rizik od gubitka pamćenja i problema sa mentalnim funkcijama, što može rezultirati Alzheimerovom bolešću.

Najnovija američka studija je uključila preko 1200 ljudi u njihovim 70-im i 80-im godinama, gdje su podvrgnuti režimu prehrane koji je uključivao najmanje 2143 kalorija dnevno.

Uočeno da je ta skupina imala dva puta više šanse od blagih kognitivnih oštećenja, nego oni koji su konzumirali duplo manje kalorija dnevno, piše news.health.com.

Iako treba provesti još istraživanja na temu, postoji mnogo naznaka o tome kako prejedanje može negativno utjecati na mentalne funkcije i zaboravljanje.

Konzumiranje visokokalorične hrane podstiče stvaranje tzv. slobodnih radikala kisika, koji se potom talože u ćelijama, što dovodi do oštećenja neurona.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije