Pregledi koje morate napraviti u dvadesetima i tridesetima

Radiosarajevo.ba
Pregledi koje morate napraviti u dvadesetima i tridesetima


U dvadestim i tridesetim godinama života potrebno je redovno kontrolisati krvni pritisak i ostale faktore za razvoj bolesti srca i krvnih žila, barem dvaput godišnje posjetiti stomatologa, a ako primjetite promjene na koži, svakako otiđite na pregled kod dermatologa.

Ovo su samo neki od obaveznih dijagnostičkih pregleda koje morate napraviti između 20. i 40. godine života.

Laboratorijske pretrage

Laboratorijske pretrage, te osnovni klinički pregled. Ovdje treba napomenuti redovnu kontrolu krvnog tlaka i ostalih faktora rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti (razine šećera i lipida u krvi, debljina) koje poprimaju razmjere epidemije. Osim pravodobnog otkrivanja, od iznimne je važnosti provoditi kontinuiranu edukaciju s ciljem usvajanja zdravih navika i upozoravanjem na faktore rizika, piše portal Zdravakrava.hr.

Pregled unutrašnjih organa

Uz opći klinički pregled i kod muškaraca i kod žena može se napraviti i pregled trbušnih organa (ultrazvuk jetre, žučnih vodova, slezene, gušterače i bubrega), zatim EKG te ukoliko je potrebno, analiza funkcije pluća, odnosno spirometrija.

Odlazak stomatologu

Posećujte stomatologa bar svakih šest meseci. Vaš stomatolog će provjeriti stanje vaših zuba i desni i utvrditi eventualne znakove bolesti zuba.

Kontrola promjena na koži

Koža 'pamti' svaki minut na suncu i pravi zapis koji se ne briše. 'Naplata' stiže kasnije, u obliku raznih oštećenja kože, ponekad i raka.

Ginekološki pregledi

Kod žena nužno je obaviti ginekološki pregled jednom godišnje, te PAPA-test, uz savjetovanje s ginekologom o prevenciji i testiranju na spolno prenosive bolesti (klamidija, herpes genitalis, gonoreja, HPV, itd.) i upotrebi kontracepcije s ciljem očuvanja reproduktivnog zdravlja žena.

Samopregled dojki

Samopregled dojki je idealan način na koji žena sama može opipati strukturu mliječne žlijezde i prepoznati eventualne promjene u njoj. Samo redovna briga i kontrola podižu svijest o samoj bolesti, te doprinose ranom otkrivanju karcinoma dojke, kojeg je tada i mnogo lakše tretirati.

Pregled vida
Svi bi ljudi trebali redovno odlaziti na preglede očiju, kao dio primarne zdravstvene zaštite, posebno zato što su mnoge očne bolesti 'tihe' ili asimptomatske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije