Pravilan raspored hrane u frižideru pomaže u mršavljenju

Radiosarajevo.ba
Pravilan raspored hrane u frižideru pomaže u mršavljenju

Pomoću nekoliko trikova za pravilan raspored hrane u frižideru možete poboljšati svoju ishranu i lakše izgubiti suvišne kilograme.

Ranija istraživanja su pokazala da ako zdraviju hranu stavimo da nam bude u nivou očiju ili ako je posebno označimo, češće ćemo se odlučivati za zdravije obroke, piše Stvarukusa.rs

Dugoročnija studija na tu temu je sprovedena u okviru Opšte bolnice u Masačusetsu. Naime, istraživači su dvije godine raspoređivali hranu u bolničkom restoranu. Na zdravije namirnice su lijepili zelene naljepnice, na namirnice koje imaju dosta kalorija i zasićenih masti zalijepljene su crvene naljepnice, dok je hrana umjerenih karakteristika bila označena žutom bojom. Namirnice su raspoređene na taj način da su one sa zelenom oznakom uvijek bile dostupnije. 

U prvih šest mjeseci eksperimenta, prodaja namirnica sa zelenom naljepnicom je značajno porasla, dok je opala prodaja manje zdrave hrane, naročito one označene crvenom bojom. 

"Ukoliko kolače stavite na najvišu policu vjerovatno ćete se rijeđe odlučiti za njih za vrijeme užine. S druge strane, ako vam je šargarepa na dohvat ruke, prije ćete izabrati zdravo povrće nego nezdrave grickalica koje stoje u fioci frižidera", izjavila je Ann Thorndike, autorica sprovedene studije. 

Zato, ukoliko se odlučite da iz korijena mijenjate svoje navike u ishrani, počnite sa reorganizacijom hrane u frižideru. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije