Pravi trenutak za sadnju voća je sada: Evo šta sve trebate imati i znati o ovom godišnjem dobu

0
Radiosarajevo.ba
Pravi trenutak za sadnju voća je sada: Evo šta sve trebate imati i znati o ovom godišnjem dobu
Foto: Pexels / Ilustracija

Jesen je godišnje doba kada se povrtnjaci pripremaju za novu sezonu, a voćke i bobičasto voće za zimu, kao i za sadnju i sijanje kasnih sorti povrća.

Jesen je vrijeme za presađivanje 

Biljke koje su posađene na jesen imaju dovoljno vremena da razviju korijenov sistem, zbog čega mogu odmah na proljeće krenuti s intenzivnim rastom. Voće i bobičasto voće zato se u pravilu sade u jesen kada je tlo dovoljno vlažno i još toplo od ljeta.

Da se mlada biljka ne bi smrznula važno je prilikom presađivanja duboko i široko prekopati mjesto sadnje te ako je potrebno dodati pijesak ili drenažne cijevi.

Sarajevo: Preminuo 33-godišnjak, utvrđuje se ko mu je nanio povrede oštrim predmetom

Sarajevo: Preminuo 33-godišnjak, utvrđuje se ko mu je nanio povrede oštrim predmetom

Bogata jesenska sjetva

Kod sijanja je važno dobro pripremiti zemlju kako bi osigurali povoljne uslove za klijanje. Budući da je zemlja topla, a sunce još jako, dobro je par dana prije sijanja zasjeniti gradicu, a zemlju dobro navlažiti.

Jesen na balkonu 

Biljke u teglama treba unijeti u zatvoren prostor što je kasnije moguće jer boravak u zatvorenom nije uobičajen za njih, zbog čega su pod stresom. Sobni javor, citrus ili čajevac otporni su na temperature oko i malo ispod nule.

Blagi mraz (otprilike -5 stepeni Celzijusa) pak podnose otporne biljke, kao što su japanski lovor, sobna jela, lovor i maslina.

Kompost - srce vrta

Izrada kompostne hrpe još je jedan od jesenskih poslova u vrtu koji se obavlja svake sezone. Otpalo lišće, organski otpad, grančice, pokošena trava, kao i kuhinjski ostaci, sve su to sastojci jedne kompostne hrpe koja će, ako se pravilno izradi, postati idealno gnojivo na proljeće, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije