Povrće uspijeva i u svemiru

Radiosarajevo.ba
Povrće uspijeva i u svemiru

Ruski astronauti obavili su prvu berbu povrća koje su zasadili na Međunarodnoj svemirskoj postaja.

Oduševljeni eksperimentom, znanstvenici na svemirskoj postaji preciziraju da su "svemirski" plodovi u potpunosti jestivi.

"Proba s graškom je naročito obećavajuća", tvrde oni.

Astronauti su uspjeli uzgojiti japansko povrće i pšenicu čija su zrna odlične kvalitete, izjavila je Margarita Levinskih, znanstvenica Instituta za biomedicinska pitanja pri Akademiji znanosti u Moskvi, prenosi Tanjug.

Ruski astronauti planiraju da do iduće godine uzgoje i rižu, paradajz i paprike u staklenom vrtu svemirske postaje, na kojem prethodno moraju izvršiti određene popravke, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Uzgajanje ovih kultura ima prije svega za cilj da se astronautima osigura hrana tijekom višemjesečnog boravka na postaji, ali i da se provjeri trpe li biljke koje rastu u svemiru genetske promjene.

Trenutno, Međunarodna svemirska postaja redovito se snabdijeva hranom sa Zemlje.

Početkom godine, američka svemirska agencija NASA priopćila je kako će životni vijek postaje biti produžen za četiri godine zahvaljujući financijskim garancijama američke vlade.

Svemirski laboratorij tako će nastaviti funkcionirati do 2024. godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije