Povratak bivšima nije najsretnije rješenje

Radiosarajevo.ba
Povratak bivšima nije najsretnije rješenje

Suprotno bajkovitim uvjerenjima kojima nas hrane romantične komedije i ljubavni romani, oživljavanje stare ljubavi nas neće učiniti sretnijima, rezultat je najnovije američke studije.

Tzv. ciklične veze, koje se zasnivaju na konstantnim raskidanjima i mirenjima su prilično česte, pogotovo među mlađom populacijom, srednjoškolcima i studentima, smatra autorica studije Amber Vennum, asistentica profesora porodičnih studija na univerzitetu u Kanzasu.

Istraživajući tematiku cikličnih veza, otkrila je da su najčešće direktno povezane sa traumama, ličnim problemima i manjkom samopouzdanja.

Osjećaj hroničnog nezadovoljstva

Ciklični su parovi po prirodi u većoj mjeri impulsivniji, te pritom donose dosta ishitrenije odluke, poput zajedničkog useljenja, nabavljanja kućnog ljubimca ili odluke o odgajanju djeteta. U konačnici, takvi parovi bivaju mnogo manje zadovoljni svojim partnerom, komunikacija u vezi je lošija, što na kraju dovodi do ponovnog raskida veze.

Studija je također pokazala kako su ciklični parovi koji uđu u brak hronično nezadovoljni vezom, podložniji su svađama i konfliktima, što najčešće dovodi ili do separacije na određeno vrijeme u toku braka ili pak razvoda u prve tri godine braka.


''Vrlo je lako uvidjeti obrasce cikličnosti koji se ponavljaju. Ako ste bili ‘ciklični’ tokom veze, imate tendenciju da to ostanete i u toku braka. Što više slijedite ovaj pattern, više se krećete ukrug, što dovodi do stradavanja veze''

Ova i slične studije samo podebljavaju poruku za parove koji su prekinuli i razmišljaju o povratku bivšim partnerima.

''Ne vraćajte se u prošlost i ne gledajte unazad. Studija za studijom pokazuje kako su takve veze oslabljene i disfunkcionalne.Na kraju krajeva, postoji razlog zašto je uopšte i došlo do prekida, što znači da stvari u tom slučaju ne funkcionišu kako bi trebale. Ne zavaravajte se da će ovog puta biti drugačije.'', ističe Vennum.

U slučaju da se pak odlučite za pomirbu, potrudite se da je odluka donešena racionalno sa obje strane, uzimajući o obzir sve pro i contra elemente sa liste, zaključuje autorica studije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije