Povišena razina radioaktivnog joda širom Evrope

Radiosarajevo.ba
Povišena razina radioaktivnog joda širom Evrope

Agencije za nuklearnu energiju u Europi i dalje otkrivaju povišenu razinu joda-131. Izvor radioaktivnog elementa je još uvijek nepoznat. Nakon što je u Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj i Austriji otkrivena niska razina radioaktivnosti, sada je isto detektirano i u Francuskoj.

Kako je izvijestio Institut za zaštitu od radioaktivnosti i nuklearnu sigurnost, četiri mjerne stanice zabilježile su u Francuskoj povišenu razinu joda-131. 

Kao i u dosadašnjim slučajevima, poručeno je kako je razina izmjerene radioaktivnosti tolika da ne može ugroziti ljudsko zdravlje. Zza razliku od slučajeva u drugim zemljama, francuski je institut izvijestio kako bi izvorom radioaktivnosti mogla biti oštećena japanska nuklearka Fukushima, iz koje je jod iscurio u martu, no njegovo je curenje zaustavljeno. Kao mogući izvor navodi se reaktor koji je korišten za proizvodnju električne energije ili postrojenje za izradu medicinskih uređaja. 

Međunarodna agencija za atomsku energiju u Beču izvijestila je kako su, također, izmjerene abnormalne, ali i dalje niske razine joda-131 u Češkoj. Abnormalnosti su prijavile i Poljska, Slovačka i Austrija. Poljska agencija za atomsku energiju izvijestila je kako je lokalno očitavanje razine joda-131 u ožujku bilo stotinu puta veće nakon nesreće u Fukushimi.

S druge strane, dosta stručnjaka smatra kako izvor curenja radioaktivnog joda nije Fukushima, naznačujući kako je izvor ovoga puta - nepoznat. No, posebno je zabrinjavajuće pisanje nekih medija prema kojim se jod-131 povezuje s obolijevanjem od raka, te može kontaminirati voće i povrće, iako vlade navedenih zemalja konstantno inzistiraju na tome da zabilježene razine radioaktivnog joda ne predstavljaju ugrozu za ljudsko zdravlje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije