Povećan broj turista u BiH

Radiosarajevo.ba
Povećan broj turista u BiH

Bosnu i Hercegovinu je u septembru ove godine posjetilo 75.190 turista, što je više za 18,7 posto u odnosu na prethodni mjesec i za 9,1 posto više u odnosu na septembar prošle godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Turisti su ostvarili 164.603 noćenja, što je više za 3,6 posto u odnosu na august i za 9,2 posto više u odnosu na septembar prošle godine. U ukupno ostvarenom broju noćenja, učešće domaćih turista je 42,9 posto i 57,1 posto stranih turista.

U strukturi noćenja stranih turista u septembru 2011. najviše noćenja ostvarili su turisti iz Poljske, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Italije...

Turisti su se u prosjeku zadržavali 2,2 noći. Što se tiče duljine boravka stranih turista u našoj zemlji, na prvom mjestu je Irska sa prosječnim zadržavanjem od 5,3 dana, zatim Iran sa 4,4 dana, Saudijska Arabija sa 4,1 dana, te Češka sa četiri dana.

BiH je u septembru raspolagala sa 26.396 ležaja, što je manje za 1,2 posto u odnosu na august, a za 3,3 posto više u odnosu na septembar lani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije