Potresna priča o liječenju male Nore iz Hrvatske

Radiosarajevo.ba
Potresna priča o liječenju male Nore iz Hrvatske


Nakon što je objavljena vijest da je dječija bolnica u Philadelphiji povisila cijenu liječenja petogodišnje Nore Šitum za 1,4 miliona kuna (362 213 KM), mnogi su bolnicu napali na njihovoj Facebook stranici.

Sve je šokirala činjenica da su, nakon što je prikupljeno 3,2 miliona kuna (829 986 KM), iz bolnice javili da je za liječenje ipak potrebno oko 4,7 miliona kuna (1 219 042 KM).

''Sramite se, igrate se s dječjim životima'' i ''Kako uopće možete staviti cijenu na dječji život'', samo su neki od brojnih komentara kojima su korisnici Facebooka zasuli stranicu. 

''Imamo manje plate, manju vojsku, manji broj građana. Ali jedno je sigurno - imamo veće srce'' - jedan je od napisa na 'zidu'. I dok se neki nisu mogli suzdržati od vrijeđanja, drugi od bolnice traže barem objašnjenje zašto su troškovi naglo porasli.

Podsjetimo, petogodišnja Nora trebala bi uskoro otputovati na liječenje eksperimentalnom metodom u SAD.

Troškovi veći zbog liječenja dvije godine nakon tretmana

Ministar Rajko Ostojić je od utorka navečer u kontaktu s firmom koja proizvodi lijek, te pokušava smanjiti cijenu terapije. Nora će na liječenje otputovati jer je bolnica zahtijevala da im se prije njezinog dolaska uplati 3,5 miliona kuna (907 797 KM), dok se ostatak može uplatiti naknadno.

Kako doznaje Večernji list, iz bolnice su objasnili poskupljenje. Prvi dio od 3,5 miliona kuna pokriva troškove dijagnostike, pripreme djeteta za terapiju i samu terapiju, te se taj dio uplaćuje odmah. Drugi dio troškova od 1,4 miliona kuna odnosi se na period od dvije godine i tretman u kojem će djevojčica biti ako terapija uspije.

U cijenu ulazi i razdoblje između povišenja t-limfocita i početka terapije virusom HIV-a u kojem će Nora morati ići na hemoterapiju, a tačan plan liječenja odredit će se kada se roditelji sastanu s onkološkim timom. 

Ako se hemoterapija bude odrađivala u bolnici u Philadelphiji dok se bude čekala t-limfocitna terapija, to će se dodatno naplatiti, ali tačna cijena ne može se utvrditi prije dolaska. Postoji opcija i da se Nora vrati kući i u Hrvatskoj prima hemoterapiju do početka tretmana.

HZZO odbio zahtjev

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je danas odbio zahjtev za upućivanje Nore Šitum na dijagnostičku obradu u SAD-u, piše Index.hr.

''Takva se pretraga može obaviti i u više zdravstvenih ustanova koje su bliže Hrvatskoj, te HZZO nažalost nije imao temelja prihvatiti zahtjev'', kažu iz HZZO-a, dodavši da u zahtjevu nije navedeno na koji bi se način provodilo daljnje liječenje, što je ''uvjet za odobravanje troškova na teret osnovnog zdravstvenog osiguranja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije