Potoci zelenog piva danas teku slaveći Sv. Patricka (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Potoci zelenog piva danas teku slaveći Sv. Patricka (VIDEO)

Na hiljade ljudi očekuje se danas na paradama širom Irske, Sjeverne Irske i SAD-a, u čast Svetog Patricka, simbola irskog naroda. 

Zelena boja ne samo da je obavezan dio dress koda, već služi i za bojenje piva - pića koje će se danas popiti u hektolitrima. 

Izvorno vjerski praznik koji se nekada obilježavao u krugu obitelji i u crkvi, danas je postao turistička atrakcija i dobra zabava. Velike parade povodom ovog sveca održavaju se i u Americi, s obzirom na veliki broj iseljenika iz Irske koji su stizali na drugi kontinent. 

Najveća je ona u  New Yorku, dok Irci iz Chicaga Dan sv. Patricka već tradicionalno obilježavaju bojenjem rijeke u zeleno

Chichago River prvi put je obojena u zeleno još 1962. godine. Te godine u nju je bilo ubačeno nekoliko tona zelenog povrća, da bi se već sljedeće godine počela koristiti posebna boja koja je dostatna da rijeka u čast Sv. Patricka pozeleni na nekoliko sati.

Zanimljivo je da do sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća na Dan sv. Patricka pubovi nisu smjeli raditi, i proslave su bile prilično 'trezvene'. No danas je to dan kada su pivari na dobitku, prodajući "zeleno pivo". 

Nije u pitanju nikakva alhemija, recept je jednostavan - u prazne rashlađene krigle ili čaše kapne se kapljica prehrambene zelene boje, a zatim nalije svijetlo pivo po želji. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije