Potencijalni pozitivni učinci gljiva na zdravlje
Na konferenciji Experimental Biology 2013 (EB 2013) predstavljene su studije iz časopisa The FASEB Journal koji su ukazivale na blagotvorni učinak konzumacija gljiva na ljudsko zdravlje.
Randomizirana, klinička studija, provođena tokom godinu dana, zaključila je kako zamjena crvenog mesa s gljivama može koristiti kao strategija za učinkovito mršavljenje.
Studija temeljena na podacima iz National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES 2001-2010) istaknula je kako se konzumacija gljiva povezuje s boljom kvalitetom prehrane, te povećanim unosom pojedinih nutrijenata .
Randomizirana studija provedena na zdravim, odraslim ispitanicima je potvrdila da se unosom gljiva povećava razina vitamina D2.
Interventna studija potvrdila je da obogaćivanje prehrane s 1-2 porcije shiitake gljiva djeluje pozitivno na imunitet.
Također, naglašeno je da su potrebna daljnja istraživanja koja će potvrditi sve učinke koje konzumacija gljiva ima na zdravlje, pišu Vitamini.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.