Postoji tehnika zavođenja koja uvijek uspijeva - ili tako bar kaže nauka

0
Radiosarajevo.ba
Postoji tehnika zavođenja koja uvijek uspijeva - ili tako bar kaže nauka
Foto: Pexels / Ilustracija

Studija psihologa s Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju tvrdi da je pronašla najučinkovitije tehnike flerta za muškarce i žene.

Istraživači su promatrali studente u SAD-u i Norveškoj, od kojih su svi bili heteroseksualni. Sudionicima dobrovoljcima poslani su upitnici u kojima se od njih tražilo da procijene koliko je učinkovito bilo 40 različitih vrsta flerta kada su tražili kratkoročnu ili dugoročnu vezu, te na temelju toga je li flertovao muškarac ili žena.

Istraživači su također promatrali nivo ekstrovertiranosti sudionika, dob, koliko su religiozni, koliko su spremni biti u vezi, kao i koliko su privlačni na tržištu spojeva.

Oglasio se član porodice Danke Ilić (2): 'Bili smo uznemireni, a sada zbunjeni'

Oglasio se član porodice Danke Ilić (2): 'Bili smo uznemireni, a sada zbunjeni'

"Šta je najučinkovitije? To ovisi o vašem spolu i o tome je li svrha flerta dugoročna ili kratkoročna veza", objasnio je Leif Edward Ottesen Kennair, profesor psihologije na Norveškom univerzitetu nauke i tehnologije.

Za žene koje traže kratkotrajne veze - ljubavnu vezu ili vezu za jednu noć, na primjer - najučinkovitija tehnika nije bila prilično iznenađujuća. Naime, prijateljski kontakt poput zagrljaja ili prijateljskog poljupca u obraz nije dovoljan u takvim situacijama, pa je ženama koje žele brzu vezu bolje koristiti znakove koji naglašavaju seksualnu dostupnost, poput trljanja o potencijalne partnere, približavanja i bliski tjelesni kontakt.

Muškarci koji traže kratkotrajne veze, pak, ne mogu se osloniti samo na jednu tehniku.

S njima strasti ne fali: Ovo su četiri najvatrenija znaka u horoskopu

S njima strasti ne fali: Ovo su četiri najvatrenija znaka u horoskopu

"Taktike koje su ocijenjene najučinkovitijima za žene za vezu za jednu noć bile su isključivo seksualne ili fizičke", napisao je tim u studiji. "Suprotno tome, muškarci su ocijenjeni učinkovitijima ako su se, osim fizičkih i seksualnih taktika, također smješkali, pokazivali interes za razgovore, davali komplimente i nasmijavali je."

Tim je otkrio da muškarcima koji traže dugoročnije veze "najbolje odgovaraju znakovi velikodušnosti i spremnosti na obavezivanje". Međutim, ako tražite općenitije savjete o flertu, postoji jedna tehnika koja se pokazala univerzalno učinkovitom.

Smijeh je glavna stvar!
Foto: Pixabay: Smijeh je glavna stvar!

"Ljudi misle da je humor, odnosno mogućnost da nasmijete drugu osobu, najučinkovitiji za muškarce koji traže dugoročnu vezu. Najmanje je učinkovit kod žena koje traže vezu za jednu noć. Ali smijanje na šale druge osobe učinkovita je taktika flerta za oba spola", rekao je Kennair. To je vrijedilo za sve sudionike studije.

"Nije samo učinkovito biti smiješan", dodala je Rebecca Burch, koautorica iz SUNY Oswego, SAD. "Ali za žene je vrlo važno da svom potencijalnom partneru pokažete da mislite da je smiješan."

Ako vam je teško biti duhovit, Kennair preporučuje da započnete s drugom učinkovitom tehnikom flerta – smješkanjem i kontaktom očima – prije nego počnete s ostalim tehnikama. Studija je objavljena u časopisu Evolutionary Psychology.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije