Post doprinosi dužem i zdravijem životu

Radiosarajevo.ba
Post doprinosi dužem i zdravijem životu

Istraživanje američkih naučnika pokazalo je da osobe koje pet dana poste žive duže, javlja Anadolu Agency (AA).

Rezultati najnovije naučne studije pokazali su da post kao dijeta u značajnoj mjeri produžuje život. U studiji se navodi da post kao dijeta pomaže ne samo u smanjenju tjelesne težine nego produžuje i životni vijek.

Osobe nad kojima je provedeno tromjesečno istraživanje postile su pet dana u mjesecu.

Navodi se da je istraživanje pokazalo da osobe koje najmanje jednom u sedmici smanje unos kalorija imaju manje znakove starenja, niži rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i raka, u poređenju s grupom koja nije gladovala, odnosno smanjivala unos kalorija.

Tim istraživača koje je predvodio Valter Longo s Univerziteta u Južnoj Kaliforniji, otkrio je da je maksimalan broj kalorija koji može da se unosi u danima posta, 1.090, odnosno 725 kako bi se postigli dobri rezultati.

Istaknuo je da je post kao dijeta "kompleksan i zasnovan na sposobnosti da osigura kalorije bez pokretanja procesa bržeg starenja".

Ovaj istraživač je izjavio da se preporučuje u danima posta ishrana koja se sastoji od supa od povrća, energetskih pločica, čaja od kamilice i suplemenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije