Posljednje pripreme zimnice: Je li kupus spreman?

Radiosarajevo.ba
Posljednje pripreme zimnice: Je li kupus spreman?

Poznato je, da nema pravog zimskog ručka, ako nema domaćeg kiselog kupusa. Najbolji je uz pogaču i suho meso, ali dobro dođe i uz mnoga druga jela. 

Sarmu bez kiselog kupusa uopće nije moguće zamisliti. Kiseli kupus je izvor svega dobrog u zimskim mjesecima, kad nema sve sile voća i povrća kojeg je prošlog ljeta i jeseni bilo jako puno, a nama ostade žal, jer nismo ga iskoristili u dovoljnoj mjeri. 

Stoga, da ne bi bilo da se i ove zime grizemo što nismo iskoristili priliku i ukiselili kupus, evo jednog od mnoštva recepata i varijacija na istu temu. 

Priprema: 

Uzgojene ili kupljene čvrste glavice kupusa, ostaviti da odstoje nekoliko dane. Ukloniti stare i oštećene vanjske listove.

Zatim, oštrim kratkim nožem izdubiti središnji tvrdi dio glavice (korijen) ali ne do listova. Dio korijena, ipak je potrebno ostaviti.

U posebnoj posudi pomiješati morsku sol (prema nekim mišljenjima, morska sol je bolja za kiseljenje kupusa) sa biberom u zrnu i time ispuniti napravljene udubine u glavicama kupusa. Manje glavice potrebno je razrezati po pola, pa ih natrljati solju.

Sve slagati u plastičnu posudu (kacu, bure, badnjicu), a praznine između cijelih glavica popunjavati polovinama, a zatim sve posuti preostalom mješavinom soli i bibera, pa dodati komade korijena hrena.

Na kupus onda treba staviti plastične mrežaste kolute na kojima će ležati utezi ( tanjiri ili plastične boce ispunjene vodom, a najčešće kamen).


Nakon toga, kacu treba ispuniti vodom, i to polagano, kako se so ne bi isprala iz udubina u glavicama.

Na mrežaste kolute staviti kamen ili druge utege, te posudu prekriti najlonskom folijom i zatvoriti poklopcem. Vrlo je važno da je plastična posuda hermetički zatvorena.

Prvih nekoliko dana potrebno je kontrolirati razinu vode ( mora biti uvijek iznad glavica kupusa ) i prema potrebi je doliti. Nakon nekoliko dana probati slanost vode i ako nije dovoljno slana, dodati još soli. Ukoliko je voda malo zamućena to je pokazatelj da ima premalo soli.

Nakon četrdesetak dana, kiseli kupus će biti spreman za upotrebu. Slana voda u kojoj stoji kupus, ostat će bistra cijele zime, a mnogi ljudi joj pripisuju ljekovita svojstva, posebno za poboljšanje probave. Osim probave, rasol je vrlo važan sutradan nakon uzimanja prevelike količine alkohola. Važno je podsjetiti da se kupus vadi čistim rukama a nakon vađenja odmah sve opet hermetički zatvara. Kupus ukiseljen na ovaj način, nije potrebno prati prije upotrebe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije