Poslije ovih saznanja počet ćete redovno prati četku za kosu

Radiosarajevo.ba
Poslije ovih saznanja počet ćete redovno prati četku za kosu
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Kada ste se posljednji put počešljali? Vjerovatno jutros. A kada ste posljednji put oprali četku? Ako ste počeli kolutati očima, pripadate većini stanovnika.

No, poslije ovoga ćete početi.

Šokantan izvještaj naučnika sa Sveučilišta Arizona pokazuje da su četke za kosu idealno stanište za razmnožavanje bakterija, čak više nego wc šolja ili zdjela za pseću hranu, piše Glamour.

Otkrili su kako prosječnu četku za kosu nastanjuje više od 3.500 kolonija bakterija po kvadratnom centimetru zahvaljujući nakupljanju stanica mrtve kože i ostacima proizvoda za njegu kose. Čini se da upravo to odgovara mikrobima.

"Ljudi potcjenjuju važnost čistoće četki i češljeva za kosu, ali ona je izuzetno važna. Ako ih ne čistite, to vodi do prenosa bakterija sa češlja na vaše vlasište. Kosa će se zbog toga činiti masnom i beživotnom", kazao je Neil Barton, vlasnik salona Neil Barton Hair.

Iako su uglavnom bezopasne, bakterije mogu ostaviti neugodan miris te prouzročiti iritaciju kože.

"Gledajte na to ovako. Ako ste upravo oprali kosu i zatim preko nje pređete četkom koju nikad niste očistili, zapravo ispočetka prljate čistu kosu", rekao je Barton.

On savjetuje da najmanje tri puta sedmično iz češlja ili četke odstranite vlasi koje se ondje nakupljaju nakon češljanja, a zatim jednom sedmično ili svake dvije sedmice operete otopinom šampona i mlake vode.

"Ako imate dugačku kosu, to biste trebali činiti i češće", posavjetovao je Neil.

Pojasnio je da jednostavno umočite četku u toplu vodu pomiješanu s nekoliko kapi nježnog šampona za kosu kako biste oslobodili masnoće koje su se nagomilale na četki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije