Poslastice za komarce: Sportisti, pivopije, bebe...

Radiosarajevo.ba
Poslastice za komarce: Sportisti, pivopije, bebe...

Vjerovatno ste i sami doživjeli taj scenarij: osoba s kojom ste spavali u istoj sobi prošla je neozlijeđena, a vi ste se probudili s desetak uboda komaraca. Istraživanja su pokazala da izbor mjesta uboda zavisi od genetskog sklopa komarca, vrste, veličine, ali i količine piva koju smo upravo popili. Zašto komarci više vole neke ljude od drugih?          

Veće osobe na meti

Ugljen dioksid je jedna od prvih stvari koje komarci detektuju u njihovoj potrazi za krvlju. Komarci lociraju fizički veće osobe brže zato što veće osobe izdišu veće količine ugljen dioksida od malih ljudi.

Komarci napadaju trudnice

Temperatura tijela također može uticati na komarce, stoga oni često bodu trudnice zbog njihove povišene tjelesne temperature.

Alkohol privlači komarce

Ako ste popili čašu ili dvije piva, vjerovatnoća da ćete postati plijen za komarce je veća. Istraživanje rađeno 2011. pokazalo je da osobe koje u krvi imaju alkohol privlače znatno veći broj komaraca.

Komarci vole sportske tipove

Osobe koje vježbaju također će privući više komaraca nakon treninga, zbog kiselina koje se izbacuju kroz znoj, a na komarce snažno djeluju.

Bebe, česta meta

Bebe su često na meti komaraca zato što im metabolizam radi brže, brže dišu, a zbog toga izbacuju i više ugljen dioksida.

Parfemi i svijetla odjeća

Osim nabrojanih, i jaki parfemi i mirisi, ali i odjeća svijetlih boja može vas učiniti lakom metom za male napasnike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije