Poruke nesvjesnog: Svaka naša švrljotina krije tajnu i otkriva mnogo o nama!

Radiosarajevo.ba
Poruke nesvjesnog: Svaka naša švrljotina krije tajnu i otkriva mnogo o nama!

Sjedite negdje sa olovkom u ruci i pokušavate da se usredotočite na govor nekog predavača ili koncentrišete na ono što treba da napišete. Velika je vjerovatnoća da ćete početi da crtate razne oblike, linije i švrljotine. Koju priču kriju te črčkarije?

Svi mi često crtamo razne švrljotine, a da toga mismo ni svjesni. Iako zvuči nevjerovatno, ovi naizgled beznačajni crteži koje ostavljamo po marginama sveske, podmetačima za čaše ili početnoj strani telefonskog imenika, mogu nam otkriti nešto o našoj ličnosti ili našem trenutnom raspoloženju.

Mnogi stručnjaci iz raznih oblasti su posvetili svoje karijere tumačenju raznih švrljotina. Među njima i američki psiholog dr. Robert Barns. On smatra da simboli koji se pojavljuju u našim švrljotinama imaju značenje i sadrže poruke iz našeg nesvjesnog. Kroz njih, naše nesvjesno nalazi način da se oslobodi konvencionalnih pravila jezika i izražavanja i ispolji se kroz simbolički i kreativni izraz.

Švrljotine se definišu kao nefokusirani crteži nastali u trenucima kada je nečija pažnja okupirana drugim stvarima. Isto kao što snovi mogu da nam pruže uvid u naše nesvjesno, psiholozi vjeruju da i ovakve vrste švrljotina mogu da nam daju uvid u naše misli i osjećanja.

Osim onoga šta crtamo tom prilikom, od značaja može biti i način na koji to crtamo – da li su naše švrljotine sitne ili rasprostranjene preko cijele strane, koristimo li za to uglove, sredinu ili obode stranice, da li podebljavamo linije ili samo ostavljamo njihove blijede konture itd.

Šta zapravo govore naše črčkarije?

Strelice – označavaju osjećanje ambicioznosti, nagona i motivacije; ljudi koji ih crtaju su usmjereni na postizanje svojih ciljeva i predano rade na tome.

Krugovi – želja za jedinstvom i mirom; s obzirom na to da ih crtamo okruglim pokretima, ukazuju više na pasivnu nego na agresivnu osobu; povezuju se sa druželjubivim, pričljivim i prijateljski nastrojenim osobama, sa potrebom da budu fleksibilne i dopadljive.

Oblaci – olujni, tamni oblaci mogu biti znak depresije ili neke poteškoće u nošenju sa teškom životnom situacijom; s druge strane, paperjasti oblaci najčešće ukazuju na sretnu osobu koja voli da sanjari, ali ima snažan osjećaj slobode.

Cvijeće – označavaju želju i potrebu za rastom i plodonosnim životom; simboliše žensku stranu naše ličnosti.

Zvijezde – predstavljaju nadu, iščekivanje lijepih stvari i optimizam; osobe koje ih crtaju su okrenute ka budućnosti.

Razlike u muškim i ženskim švrljotinama

Dr. Barns smatra da pol igra ulogu u obrascima švrljotina: "Muškarci imaju tendenciju da crtaju geometrijske oblike, dok je vjerovatnije da će žene crtati ljudske figure i lica. Fizičke osobine, pogotovo one koje su neuobičajeno velike ili male, nose posebna značenja... Jako male oči, ili izostanak očiju, ukazuju na nekog ko ne želi da vidi nešto. Duge ruke predstavljaju posezanje za nečim. Odsustvo ruku znači povlačenje."

Ipak, treba imati na umu da interpretiranje švrljotina nije test ličnosti koji nam otkriva sve o nekome. To je samo sredstvo koje neki psiholozi koriste kao pomoć u procjeni osjećanja i stanja njihovih klijenata. Zato, ne uzimajte ova značenja "zdravo za gotovo", već ih iskoristite kao zanimljivo sredstvo koje vam pruža potpuno drugačiji i inovativan uvid u sebe, koji vam pomaže da razmislite o sopstvenim osjećanjima i razvijete kreativne ideje, piše Dnevno.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije