Poražavajuće: Broj slučajeva raka u svijetu dostigao 14 miliona

Radiosarajevo.ba
Poražavajuće: Broj slučajeva raka u svijetu dostigao 14 miliona

Broj ljudi u svijetu kojima se dijagnosticira rak svake godine porastao je na više od 14 miliona, saopćila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija.

Podaci za 2012. godinu predstavljaju rast s 12,7 miliona slučajeva u 2008. I tada je broj smrtnih slučajeva bio u porastu, sa 7,6 miliona na 8,2 miliona. 

Rastući broj slučajeva oboljelih od raka pripisuje se brzoj promjeni životnih stilova u razvijenom svijetu. Rastuća stopa pušača i gojaznih, kao i duži životni vijek, također doprinose rastu broja oboljelih od raka, prenosi BBC, javlja Fena.

WHO predviđa da će broj slučajeva oboljelih od raka širom svijeta buknuti na više od 19 miliona slučajeva godišnje do 2025. 

Rak pluća, koji je uglavnom izazvan pušenjem, najčešći je oblik raka, s 1.8 miliona registrovanih slučajeva širom svijeta - oko 13 posto od ukupnog broja oboljelih od raka. 

WHO je također izvjestio o "naglom rastu" slučajeva raka dojke. Učestalost i smrtnost od te vrste raka povećali su se od 2008. Ta bolest sada je najčešči oblik raka kod žena u 140 zemalja svijeta. 

''Rak dojke također je vodeći uzrok smrti od raka u manje razvijenim zemljama u svijetu. To je djelimično i zbog promjena životnih stilova koje izazivaju rast učestalosti tog oblika raka, a djelimično i zbog toga što klinički pomaci u borbi protiv bolesti nisu dostupni ženama u tim regijama'', izjavio je dr David Forman, iz Međunarodne agencije WHO za istraživanje raka. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije