Pomama za 'Receptima gladi'

Radiosarajevo.ba
Pomama za 'Receptima gladi'

Apsolutni hit među grčkim stanovništvom je trenutno knjiga "Recepti gladi: Život u Ateni tijekom okupacije". U nepunih godinu ova knjiga sa sabranih 6 hiljada novinskih tekstova iz perioda nacističke okupacije je doživjela već i drugo izdanje.

U njoj Grci, suočeni sa teškom ekonomskom krizom, mjerema štednji i bankrotom, očito, pronalaze korisne savjete za prehranu, prenosi AP.

Autorica knjige je povjesničarka i profesorica u srednjoj školi, Eleni Nikolaidou. Knjiga je rezultat njenog 18-mjesečnog rada, za vrijeme kojeg je prikupila sve "recepte" i kolumne iz teško cenzuriranih novina tog vremena, u kojima su građani davali jedni drugima savjete za preživljavanje.

Neki od savjeta u knjizi pobuđuju i nelagodu, kao na primjer skupljanja mrvica sa stola, kako bi se na kraju tjedna prikupila puna šalica istih, od kojih se može napraviti možda i pogača.

Mjere štednje koje Grčka mora provesti, kako bi mogla koristiti zajam MMF-a i Europske unije promijenile su potrošačke navike kupovine hrane devet od 10 Grka, objavila je još u septembru potrošačka organizacija KEPKA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije