Polovina hrane u svijetu završi u smeću

Radiosarajevo.ba
Polovina hrane u svijetu završi u smeću

Gotovo polovina svjetske hrane - a riječ je o gotovo dvije milijarde tona - završava u smeću, pokazalo je istraživanje jednog britanskog instituta.
Istraživanje je pokazalo da se oko 30 posto povrća u Velikoj Britaniji ne bere niti prikuplja isključivo zbog izgleda koji ne zadovoljava kriterije velikih trgovinskih lanaca. Svake godine u smeću završi između 30 posto i 50 posto od četiri milijarde tona hrane proizvedene diljem svijeta, a najviše hrane završi u smeću u europskim zemljama i u SAD-u.

Odbacivanje hrane, odnosno bacanje hrane u smeće posljedica je lošeg skladištenja, strogih propisa o njezinoj prodaji do točno određenog datuma, prevelike količine naručenih proizvoda te izbirljivosti kupaca, prenosi BBC-evu vijest novinska agencija Fena. Inače, radi se o citatima iz studije Ustanove strojarskih inženjera (IMechE), koja okuplja 100 hiljada članova iz različitih industrija.

"Ta bi se hrana mogla iskoristiti za prehranu sve većeg broja stanovnika našeg planeta, gladne ne moram ni spominjati. Usto, smatram da se nepotrebno iscrpljuje zemlja, troši voda i ostali energetski resursi koji se koriste tijekom proizvodnje, prerade i distribucije prehrambenih namirnica.

Razlozi leže u u lošoj organizaciji posla, neprikladnom transportu, potrebi za savršenim izgledom voća, povrća i ostalih namirnica koji zahtijevaju uprave velikih trgovinskih lanaca, te poticanja na kupnju metodom 'kupiš 1 dobiješ 2 proizvoda' zbog čega u svom domu gomilamo prevelike količine hrane i na kraju ih ne uspijemo konzumirati", rekao je dr. Tim Fox, ravnatelj IMechE-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije