Polovina hrane u EU se baci

Radiosarajevo.ba
Polovina hrane u EU se baci

Skoro polovina jestive i zdrave hrane završi u kantama za smeće u domaćinstvima širom EU, u supermarketima, restoranima i catering kompanijama, prenio je danas portal EurAktiv.

U EU se godišnje baci 89 miliona tona hrane ili 179 kilograma po stanovniku, a ukoliko se ništa ne preduzme, do 2020. ta količina će narasti 40 odsto na 126 miliona tona bačene hrane, navodi se u rezoluciji Kako izbjeći bacanje hrane, koju je 19. januara usvojio Evropski parlament.

Domaćinstva su najodgovornija u ovom problemu, budući da u toj količini učestvuju sa 42 posto. Istovremeno, Evropski parlament naglašava da 79 miliona građana EU živi ispod linije siromaštva, a 16 miliona zavisi od pomoći u hrani od dobrotvornih organizacija. Parlement je stoga pozvao da se donesu hitne mjere koje će prepoloviti količine bačene hrane do 2025. i olakšati pristup hrani za siromašne građane EU.

Kako se ističe, mjere su potrebne na svim nivoima - od promjene pakovanja i uvođenja većih sniženja za hranu čiji se rok upotrebe približava kraju, do obrazovanja.

Vezano:

Naučite bacati manje hrane u smeće

Kartonskom kutijom protiv bacanja hrane

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije