Pojačana aktivnost vulkana Tungurahua u Ekvadoru

Radiosarajevo.ba
Pojačana aktivnost vulkana Tungurahua u Ekvadoru

Povećane aktivnosti vulkana Tungurahua, zabilježene su u centralnom dijelu Ekvadora, a ta zemlja je od nedjelje u stanju pripravnosti,

Jake eksplozije praćene ispuštanjem lave i pepela su zabilježene na vulkanu, jednom od najaktivnijih u zemlji, koji se nalazi na 5.029 metara nadmorske visine u Andima, 135 kilometara južno od Quita u pokrajini Chimborazo, navodi  Ekvadorski geofizički institut (IG)

Nacionalni servis za bavljenje prirodnim nepogodama (SNGR) podigao je nivo opasnosti na narandžasti stepen, posljednji nivo prije, najvišeg, crvenog stepena.
 
Ova ekvadorska regija ima pristupni put prema Amazoniji. Podnožje vulkana, grad Banos prima u prosjeku milion turista godišnje, od kojih su 40 posto stranci, saopćile su vlasti.

Vulkan Tungurahua ("grlo vatre" na maternjem Guechua jeziku) eruptira od 1999. godine, mijenjajući periode smirivanja i aktivnosti. U 2006. godini šest osoba je poginulo u erupciji tog vulkana.

U 2010. godini, crveni stepen opasnosti pokrenuo je masovnu evakuaciju stanovništva i turista zbog erupcije vulkana, podsjeća agencija AFP

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije