Pogledajte svemir kroz virtualni teleskop

Radiosarajevo.ba
Pogledajte svemir kroz virtualni teleskop
Mars

WorldWide Telescope je zajednički projekt Microsofta i NASA-e, a cilj mu je omogućiti korisnicima pregled i interakciju sa Sunčevim sistemom kao nikad do sad. Aplikacija je prepuna visokokvalitetnih fotografija i snimki, te objašnjenja NASA-inih naučnika.

Aplikaciju možete s weba instalirati na svoj računar.

Dan Fay, direktor Microsoftovog odjela za istraživanje Zemlje, energije i okoliša sarađuje sa naučnicima širom svijeta kako bi otkrio kako tehnologije može pomoći njihovim istraživačkim naporima. Od rane 2009. sarađuje sa NASA-om kako bi podatke o Marsu i Mjesecu učinio pristupačnim javnosti.

"Želimo da ljudi bilo gdje, baš kao i naučnici, mogu pristupiti ovim jedinstvenim i vrijednim fotografijama", rekao je Fay. "NASA je imala fotografije i bila je voljna istražiti nove načine za njihovo dijeljenje. Uspjeli smo dizajnirati interface koji će ljudima omogućiti da iskoriste odlične sadržaje koje NASA ima."

WorldWide Telescope nastao je bliskom saradnjom Microsofta i NASA-ine Grupe za inteligentnu robotiku. Tim pod vodstvom Michaela Broxtona primjenjuje rezultate iz područja računarskog vida na satelitske slike Marsa i Mjeseca, te ih pretvara u upotrebljive karte. Broxton kaže kako je objavljivanje rezultata NASA-inog truda vrlo važan dio njegove misije.

"NASA ima historiju pružanja javnog pristupa slikama s misija", kaže on. "S projektima poput WorldWide Telescopea, omogućit ćemo budućim generacijama naučnika da otkriju svemir na svoj način."

Aplikacija je dostupna za Windowse i MacOS.

net.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije