Pogledajte njihov put u školu

Radiosarajevo.ba
Pogledajte njihov put u školu

U selu Pili u kineskoj regiji živi Xinjiang 416 stanovnika. 80-ak stanovnika sela su školarci. Problem za ovu djecu svake godine predstavlja to što je najbliža škola udaljena čak 200 kilometara. Da bi do nje došli, moraju proći uske planinske puteljke, opasne stijene i divlje rijeke; put dug čak 80 kilometara.

Svake godine prije početka školske godine, učitelji dolaze u selo po djecu i zajedno sa seoskim dužnosnicima kreću na dalek put, kako bi ih otpratili do internata u kojem ostaju do kraja semestra.


Kako bi došli do škole ova djeca moraju prijeći četiri ledene rijeke, 200 metara dugačak most napravljen od sajli i "žičare" i četiri mosta napravljena samo od dva komada drveta. 

Kako nisu dovoljno jaki da prijeđu divlju rijeku Yarkand moraju ići okolnim putem preko opasnih stijena, brzaka i šljunčanih staza. U bilo kojem trenutku postoji opasnost od urušavanja, a uski planinski puteljci na nekim su mjestima toliko uski da na njih jedva stane i dječja noga. 

Zbog svega navedenog, put do škole djeci traje puna dva dana. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije