Pogledajte najstarije svjetlo svemira (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Pogledajte najstarije svjetlo svemira (VIDEO)
Planckov snimak neba

Evropska svemirska agencija objavila je fotografiju mozaika cjelokupnog neba koje je snimio njen satelit Planck, (nazvan po njemačkom naučniku Maxu Plancku) između avgusta 2009. i juna 2010. godine. Planck snima frekvencijski obim od mikrovalova do dubokog infracrvenog, te je slika koja je objavljena nastala "prevođenjem" tih podataka u ljudskom oku vidljive boje.

Na sredini fotografije se vidi glavni disk Mliječnog puta. Iznad i ispod njega su hladni oblaci prašine u kojima nastaju zvijezde.

Manje spektakularno djeluje, ali je puno zanimljivija pozadina na vrhu i dnu slike - riječ je o mikrovalnom pozadinskom zračenju, koje zapravo predstavlja najstarije svjetlo u svemiru. Riječ je o svjetlu nastalom "samo" 380 hiljada godina nakon Velikog praska, eksplozije kojom je nastao svemir prije 13,7 milijardi godina.

Satelit ESA-e, Planck, lansiran je u maju 2009. iz svemirskog centra u Francuskoj Gvajani. Letio je šest mjeseci do "sidrišta" u tzv. Lagrangeovoj tački 2, tačke u svemiru u kojoj Zemlja zaklanja Sunce, a njihove se gravitacije izjednačavaju.

Teleskop je podešen na osjetljivost od 30 do 1000 puta veću od svih dosadašnjih teleskopa te vrste, a njegova su izrada i lansiranje stajali 600 miliona eura.

Planira se da Planck najmanje četiri puta snimi cijelu kartu svemira. Prve formalne slike cijelog svemirskog zastora, kao i naučni radovi koji bi je tumačili, ne očekuju se prije 2012. godine.

http://www.youtube.com/watch?v=e5BeGg4xWVM&feature=player_embedded



net.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije