Podvodna avantura u invalidskim kolicima

Radiosarajevo.ba
Podvodna avantura u invalidskim kolicima

Paraolimpijske igre koje se upravo održavaju u Londonu na svoj je način odlučila obilježiti i engleska umjetnica Susan Austin koja je kreirala podvodna invalidska kolica i otisnula se na avanturu na dnu mora.

Susan Austin je vezana za kolica od 1996. godine, ali je to nije spriječilo da istražuje sve mogućnosti ovakvog kretanja, istovremeno pokazujući da status Drugog koji se osobama sa invaliditetom obično pripisuje ne mora biti i status podčinjenog. Uz pomoć stručnjaka za ronjenje, Austin je na svoja kolica instalirala porivni sistem, kao i posebni podvodni sistem upravljanja.

„Inženjeri su najprije govorili da ideja neće uspjeti, da će se kolica samo okretati oko svoje osi, ali ja sam bila uvjerena da će uspjeti“, izjavila je Austin za BBC. Usavršavanje podvodnih invalidskih kolica trajalo je mjesecima, ali je Susan na kraju uspjela u svojoj zamisli.

Ronjenje u invalidskim kolicima Sue je nazvala Freewheeling, a dio je većeg performansa koji se zove Creating a spectacle. Više o djelu Susan Austin pogledajte ovdje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije