Podrška mentalnom zdravlju u vrijeme katastrofe

Radiosarajevo.ba
Podrška mentalnom zdravlju u vrijeme katastrofe

Sa ciljem da se preveniraju teži psihički poremećaja kod stanovništva ugroženog poplavama, Društvo psihologa u Federaciji Bosne i Hercegovine (DPFBiH) u partnerstvu sa Centrima za mentalno zdravlje, Crvenim krstom/križem Federacije BiH i  Volonterskim timom za psihosocijalnu podršku realizira projekat psihološke pomoći osobama koje su pogođene poplavama i klizištima. 

Aktivnosti će provoditi multidisciplinarni timovi koji uključuju psihologe, psihoterapeute, psihijatre, studente psihologije i stručnjake srodnih zanimanja okupljenih na način da svako svojom ekspertizom doprinese ublažavanju psiholoških posljedica. 

Multidisciplinarni tim će pružati podršku djeci, odraslima i profesionalcima (pripadnicima Civilne zaštite, Crvenog krsta/križa, policije i sl. koji su također pogođeni kriznim događajem). Za stručnjake koji rade na terenu će biti obezbijeđeni supervizijski susreti. 

Kao odgovor na neophodnu psihosocijalnu podršku građanima FBiH usljed elementarnih nepogoda, Federalno ministrastvo zdravstva, preko Centara za mentalno zdravlje širom FBiH, uz podršku Asocijacije XY koja sprovodi projekat mentalnog zdravlja u BiH podržanog od Švicarske ambasade i Švicarske agencije za razvoj i saradnju organizira podršku profesionalcima u oblasti mentalnog zdravlja u poduzimanju kriznih intervencija.

U toku je priprema i realizacija treninga za sve uključene koji će raditi na terenu, te izrada informativnog materijala za djecu, roditelje, građane i profesionalce. U isto vrijeme se odvijaju aktivnosti prikupljanja sredstava za osiguravanje prevoza stručnjaka do ugroženih lokacija. 

Za dodatne informacije se možete obratiti na email podrska@dpfbih.ba, ili putem zvanične web stranice, saopćeno je iz Društva psihologa u Federaciji Bosne i Hercegovine. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije