Počastite se pravim poslasticama za večerašnji iftar

Radiosarajevo.ba
Počastite se pravim poslasticama za večerašnji iftar
Pixabay / Ilustracija
Sveti mjesec muslimana - ramazan danas ulazi u svoju drugu polovinu.

Ramazanski post u Bosni i Hercegovini traje oko 18 sati što predstavlja pravo iskušenje za tijelo postača.

Stoga se preporučuje da ramazanske sofre budu zdrave, ali u ovim vrućinama, svakako i osvježavajuće.

Evo nekoliko prijedloga za današnji iftar iz MiM - ramazanskog planera:

Gaspačo supa
.
Potrebno:
- 1 krastavac
- 2 crvene paprike
- 4 paradajza
- 1 crni luk
- 3 čehne bijelog luka
- 3 šolje soka od paradajza
- ¼ šolje jabukovog sirćeta
- So, biber
.
Priprema:
- Krastavice prerezati po dužini pa im kašičicom izvaditi sjemenke
- Izrezati na sitnije zajedno sa paprikama, lukom i paradajzom. Pomiješati povrće pa dodati protisnuti bijeli luk, sok od paradajza, maslinovo ulje, so, biber
-Sve dobro izmiješati te ostaviti da stoji u frižider do serviranja

*Po želji se čorba može izblendati, u slučaju da ne volite jesti sirove komadiće povrća

.
Zapečena tjestenina sa četiri sira
.
Potrebno:
- 500 g tjestenine
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 150 gr gauda sira
- 80 g gorgonzole
- 80 g brie sira
- 50 g parmezana
.
Priprema:
- Tjesteninu skuhati po uputama na kesici i ocijediti
- Sir otopiti i na kraju dodati vrhnje
- Pomiješati sa tjesteninom
- Smjesu prebaciti u vatrostalnu pouljenu tepsiju ,i peći u zagrijanoj rerni na 200c-30ak min.

*Po želji se u smjesu može dodati začina I narezane pureće salame

.
Štrudla punjena vanillin kremom
.
Potrebno:
- 500 gr kora
*za prvi fil:
- 3 veća jaja
- 3 kašike šećera
- šolja (2 dl) ulja
- pola šolje griza
- šolja jogurta
- kesica praška za pecivo
.
*za drugi fil:
- 1 l mlijeka
- 9 kašika šećera
- 3 pudinga od vanilije
.
Priprema:
- Prvo skuhati puding po uputi na kesici,i ostaviti da se malo prohladi
-Umutiti bjelanca sa šećerom,dodati žumanca,ulje,griz,pr.za pecivo i jogurt
- Prebrojati koliko ima kora u pakovanju ,pa ih podijeliti na na toliko dijelova da u svakoj bude po 4 lista
- Slagati kore - na prve tri staviti po 3-4 kasike prvog fila a na četvrti list staviti topao puding i urolati.
- Tako uraditi i sa preostalim korama. Dobije se 4 urolane štrudle ,s tim da je bilo 12 listova u pak.
- Štrudle premazati ostatkom fila,ili sa uljem pa staviti da se peku na 180C 20-25min
- Ostaviti da se prohlade pa isjeći i posuti šećerom u prahu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije