Pobijedite zimsku malaksalost hranom na kašiku

Radiosarajevo.ba
Pobijedite zimsku malaksalost hranom na kašiku

Zimsko vrijeme zahtijeva i drukčiji režim prehrane. Kako organizmu obezbjediti dovoljno kalorične i zdrave namirnice, uz to dostupne svakom džepu.

Jedna od najprihvatljivijih namirnica u ovo doba godine je svakako grah.

U pripremi grah-variva  najvažnije je suhi grah namočiti u posudi s vodom i ostaviti ga preko noći. To će omekšati opnu, grah će se brže skuhati, a spriječit će i osjećaj nadutosti. Namakanjem se udio neprobavljivih šećera, oligosaharida, smanjuje pa ih tijelo lakše probavi. Također, umjesto suhog graha možete upotrijebiti i grah iz konzerve kojem prethodno namakanje nije potrebno.

Varivo od graha

Sastojci: 60 dag graha, mrkva, dvije glavice luka, bijeli luk, peršun, kašičica slatke mljevene paprike, so, biber i 20 dag suhog mesa.

Priprema: Grah namočite preko noći kako bi omekšao. Nasjeckajte luk, meso i mrkvu dinstajte na laganoj vatri dok luk ne požuti. Nakon toga dodajte grah i prelijete vodom tako da ga prekriva. Kuhajte oko dva sata na umjerenoj vatri, a pri kraju dodajte zapršku i miješajte. Ako koristite grah iz konzerve, vrijeme kuhanja je upola kraće, dovoljno vam je sat vremena.

Zapršku napravite od druge glavice luka, nasjeckanog bijelog luka, slatke mljevene paprike i par kašika juhe u kojoj se grah kuhao. Dodajte je pri kraju kuhanja i promiješate.

Grah s kobasicama

Sastojci: 60 dag graha, 2 glavice luka, mrkva, bijeli luk, kobasice, so, papar, lovorov list, slatka mljevena paprika, brašno i voda.

Priprema: Nasjeckajte luk, dodajte mrkvu, so, biber, lovor list i bijeli luk te dinstajte na laganoj vatri. Nakon toga dodajte vodu tako da prekrije grah. U posebnoj tavi popržite kobasice koje ste prethodno narezali na kolutove i ubacite u grah. Kuhajte dva sata do dva i pola sata na umjerenoj vatri, a ako je grah iz konzerve dovoljno je i sat vremena. Pred kraj na ulju popržite brašno i mljevenu papriku, pa zapršku dodajte u grah da bi se zgusnuo.

Grah salata

Sastojci: 30 dag graha, glavica luka, sirće, so, biber i bučino ulje.

Priprema: U lonac stavite grah koji ste prethodno namočili, prelijte vodom i kuhajte oko sat vremena. Ako koristite grah iz konzerve dovoljno ga je kuhati 10 minuta. Ocijedite grah, pustite da se ohladi i potom dodajte so, papar, sirće i bučino ulje. Promiješajte i grah salate je spremna za posluživanje.

Gravče na tavče

Sastojci: 60 dag graha, mrkva, dvije glavice luka, bijeli luk, sjeckani peršun, kašika mljevene slatke paprike, kašika koncentrata paradajza, 20 dag suhog mesa, so i biber.
Priprema: Nasjeckajte luk i dodajte mrkvu rezanu na trakice te dinstajte dok luk ne postane zlatnožute boje. Dodajte bijeli luk, suho meso na kockice, koncentrat paradajza, mljevenu slatku papriku i kuhajte na laganoj vatri. Ulijte malo vode, dodajte soli,bibera i peršuna, ubacite kuhani grah te miješajte. Za pripremu suhog graha treba vam sat vremena kuhanja na umjerenoj vatri, dok grah iz konzerve ne trebate kuhat, piše 24sata.hr.

Nakon toga mješavinu stavite u keramičku ili zemljanu posudu i pecite oko 45 minuta na 200 °C.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije