Pobijedite vrućinu: Namirnice koje će vas momentalno rashladiti

Radiosarajevo.ba
Pobijedite vrućinu: Namirnice koje će vas momentalno rashladiti

Kako se na brzinu rashladiti tokom paklenih dana?

Osvježit će vas voće i povrće, čaj od nane i pića od limete, a izbjegavajte slana i masna jela i alkohol.

Masna i teška hrana dodatno grije organizam i čini vrućinu još nepodnošljivijom. Ipak, nije potrebno da se odreknete hedonističkih sklonosti, posebno ako hranu doživite kao dodatni način osvježenja. I sama priroda se za to pobrinula i osigurala nam je mnogo sezonskih namirnica bogatih nutrijentima koji su najviše potrebni organizmu.

"Najviše će nam odgovarati kiselo mlijeko, krastavac, a za piće je nesumnjivo na prvom mjestu limunada, naravno bez šećera, i u nju dodajte nekoliko listova nane", kaže srbijanska nutricionista Gordana Đorđević.

Voće i povrće su po pravilu puni vode koja služi kao dodatni izvor prijeko potrebne tečnosti, a istovremeno hladi. Dodatno, ove su namirnice bogate kalijom, elektrolitom koji se intenzivno gubi znojenjem i koji je za optimalno funkcioniranje organizma neophodno nadoknaditi.

Najbrži recept za osvježenje je priprema voćnih i salata od povrća napravljenih od lubenice, dinje, breskvi, smokava, ananasa, krastavaca, paprike, paradajza, tikvica i patlidžana. Odličan izbor su i razne vrste frapea s mlijekom od žitarica i voćem koji mogu poslužiti kao osvježavajući i hranljiv međuobrok.

Listu namirnica za osvježenje upotpunjuju razne žitarice koje (pošto su skuhane i ohlađene) u kombinaciji s povrćem i zakiseljene limunovim sokom pružaju obrok lak za varenje, a idealan za vruće ljetne dane.

Dodatna pogodnost ovakvih obroka je mnoštvo vlakana koje sadrži, a koja podstiču pravilno varenje i oslobađaju te osjećaja naduvenosti, koji je djelimično uzrokovan i gubitkom elektrolita znojenjem, pišu Nezavisne.

Potrebe za proteinima zadovoljit će riba i mliječni proizvodi s malim procentom masti, a kod sira prednost dajte mekšim sirevima sa što manje masti poput svježeg kravljeg sira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije