Pobijedite stres uz pomoć voća i povrća!

Radiosarajevo.ba
Pobijedite stres uz pomoć voća i povrća!

Razina stresa i pravilna prehrana usko su povezani. Nažalost, zbog prezaposlenosti često ne stignemo birati namirnice koje su prije svega zdrave. Pokušajte izbjeći takve situacije planirajući obroke unaprijed. Voće i povrće su uvijek dobar odabir!

Složeni ugljikohidrati, koji se nalaze u voću i povrću, potiču oslobađanje serotonina, a ostale nutritivne tvari, kao što su vitamini i minerali, idu u prilog dobrom raspoloženju.

Vitamin B vam je potreban ako ste napeti, a možete ga potražiti u kelju i brokuli. Spomenuto istraživanje navodi da flavonoidi i omega-3 masne kiseline pospješuju koncentraciju, pamćenje i raspoloženje, a također smanjuju razinu hormona stresa - kortizola. Vitamin C, koji čuva organizam od bolesti, nadomjestit ćete konzumacijom soka od jabuke i narandže.

I pojedini minerali, poput cinka i kalcija se gube pod utjecajem stresa pa je važno da konzumirate što više namirnica poput peršina, đumbira, špinata, blitve i mrkve.

Kao pomoć pri rješavanju stresa sve se više spominje zeleni čaj, koji ublažava stres i umor, piše Ordinacija.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije