Plivačica stara 64 godine preplivala s Kube do SAD-a

Radiosarajevo.ba
Plivačica stara 64 godine preplivala s Kube do SAD-a

Amerikanka Diana Nyad, koja ima 64 godine, uspjela je da s Kube plivajući stgine do Floride, čime je postala prva osoba kojoj je to pošlo za rukom bez kaveza za odbranu od ajkula, javila je Fena.

Ovoj plivačici na duge staze, koja je na put krenula iz Havane u subotu, trebalo je oko 53 sata da pređe oko 140 kilometara do Key West, najjudaljenijeg u nizu ostrva koja se od Floride u Sjedinjenim Američkim Državama pružaju na jugozapad, u pravcu Kube.

Dok je izlazila na obalu, Diana Nyad je djelovala ošamućeno. Posmatrači su joj prišli, ušavši do koljena u vodu, samo da bi joj klicali i slikali je.

Nyad je ovo bio peti pokušaj da prepliva Floridski moreuz. Prvi put je bio 1978. godine, kada je bila daleko mlađa, a tokom 2011. i 2012. se tri puta upuštala u ovaj poduhvat.

Poslednji put je morala da odustane zbog problema s olujom, brodom koji ju je pratio kao ispomoć.

Predsjednik SAD Barak Obama i drugi zvaničnici kao i slavne ličnosti uputili su joj čestitke preko Twitter, javlaj Fena pozivajući se na agenciju Beta. Obamin tvit je glasio: "Nikada ne odustaj od svojih snova".

Ovoga puta je imala kompletno zaštitno odelo, rukavice, čizme i masku, koju je nosila noću, vrijeme kad meduze isplivavaju na površinu.

Nova silikonska maska joj je, međutim, ozlijedila usta, pa je svom timu rekla da zbog toga priča teško.

"Imam tri poruke", rekla je kada je isplivala na plaži na Key Westu. "Prva je da se nikada, ama nikada ne predajete. Druga glasi da nikada niste previše stari da idete za svojim snovima. Treća je - ovo možda izgleda kao usamljenički sport, ali je uistinu timski".

Potom je Diana Nyad stavljena na nosila i odvedena ambulantnim kolima u bolnicu. Doktori su je kasnije saopćili da je zdrava i izrazili očekivanje da će se brzo oporaviti od dehidracije, naduvenosti i opekotina od sunčevih zraka.

"Samo sam željela da se sklonim od sunčevih zraka", rekla je Nyad na plaži, koja je stigla do Key Westa u dva popodne po lokalnom vremenu, kada je Sunce pržilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije