Plišanim medvjedićima za slobodu govora

Radiosarajevo.ba
Plišanim medvjedićima za slobodu govora

Bivša sovjetska republika Bjelorusija na čijem čelu se nalazi Aleksandar Lukašenko smatra se posljednjom evropskom diktaturom u kojoj se pristaše političke opozicije redovno zatvaraju i progone, a novinari maltretiraju. Sa željom da kažu svoje mišljenje o situaciji u Bjelorusiji, ali i o odnosu zapada prema ugrožavanju ljudskih prava u toj zemlji, švedska reklamna agencija Studio Total je prošle sedmice napravila potez koji su, ako ništa, popratili bjeloruski i evropski mediji.

Tim Studija Total je avionom preletio zračni prostor iznad Minska i pustio hiljade plišanih medvjedića sa padobranima da se spuste na tlo. Svi medvjedići su nosili transparente na kojima je pisalo Mi podržavamo napore Bjelorusa za slobodu govora. Premda je bjeloruska diktatorska vlada odmah odbacila slučaj kao 'laž i namještaljku', litvanska vlada je potvrdila prisustvo neidentifikovane letjelice u zračnom prostoru iznad obje zemlje.

Prema informacijama na web stranici Studija Total, na ovu ideju su došli nakon par pića, kad je na red došla tema javne podrške opoziciji u Bjelorusiji, a tim reklamne agencije osjetio se pozvanim da da svoju podršku. Kako kažu:

„Živimo u svijetu u kojem je samo proteklog mjeseca napisano 109.000 novinskih članaka o Kim Kardashian, a ukupno 79  o naporima opozicije u Bjelorusiji.“

Također, ovim potezom je Studio Total želio pokazati da svako može učiniti nešto

Studio Total u potpunosti snosi troškove ovog gerilskog projekta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije