Ples penzionera u ukrajinskom metrou

Radiosarajevo.ba
Ples penzionera u ukrajinskom metrou


Svake subote u centru Kijeva, u podzemnoj željeznici kod Pozorišne stanice, okupljaju se penzioneri da bi vidjeli stare prijatelje i malo zaplesali.

Ova podzemna okupljanja zabilježio je fotoreporter Reutersa Gleb Garanič koji kaže da se prvi put susreo sa podzemnim diskom prije 20 godina, ali tada nije obraćao pažnju na to. Sada se vratio da fotoaparatom ispriča njihovu priču, a jedan par mu je zapao za oko, prenosi Blic.

Nikolaj Milevski (75) i Natalija Stoljarčuk (58) upoznali su se na ovim okupljanjima i već četiri godine žive zajedno. U podzemnom disku nastalo je još dvadesetak parova. Uprkos svojim godinama, oboje i dalje rade, pošto im je zajednički prihod od penzija oko 380 eura.

"Jasno je i zašto idu na ova okupljanja. To je najpristupačniji način da provedu slobodno vrijeme i druže se sa ljudima", napisao je Garanič na svom blogu. Ovo je generacija koja je odrastala u SSSR-u. Mnogi ne mogu da se prilagode drugačijem životnom stilu i pomire sa novouspostavljenim vrijedostima i realnošću.

 "Oni ne razumiju komunikaciju preko društvenih mreža, ali se sjećaju proslava iz djetinjstva i mladosti sa stolovima punim hrane i pića i igrankama do zore"

Ova okupljanja ih vraćaju u mladost i sretnija vremena, makar u mislima i makar na nekoliko sati.
 
"Primijetio sam da se mnogi nikada ne smiju, jer im čak ni ples ne može skrenuti misli od stalnih problema: nerazumijevanja sa djecom, lošeg zdravlja, odlazaka voljenih, nemaštine i očaja"  
 
"Ali neki se bukvalno transformišu dok plešu. Odjednom vam djeluju mlađe, uspravljeno, sa sjajem u očima"
"Za mnoge su ova okupljanja rijetka prilika da popričaju sa nekim živim i pobjegnu od samoće", piše Garanič.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije