Plastiki, jedrenjak od plastičnih boca (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Plastiki, jedrenjak od plastičnih boca (VIDEO)

Brod "Plastiki" kojeg još zovu i "Message in a Bottle" napravljen od 12.500 plastičnih boca, već je četiri mjeseca u moru. Za to vrijeme prešao je 8000 nautičkih milja.

Do sada se dokazao u plovidbama kroz tropske oluje, a trenutno završava zadnju fazu ekspedicije po vodama Pacifika.

"Osjećaj je nevjerojatan, rekao je za CNN vođa ekspedicije David de Rothschild. "Ovo što se dogodilo s Plastikijem nismo mogli ni sanjati, sve je nadmašilo moja očekivanja."

Nakon 125 dana putovanja, Plastiki bi danas trebao doći do Sydneya, konačnog odredišta.

De Rothschild je ispričao kako je povod za gradnju broda od plastičnih boca bio izvještaj o plastičnom otpadu koji su 2006. objavio UN. Plastiki je napravljen kako bi se dokazalo da postoji rješenje za ovaj veliki ekološki problem. "Želio sam izgraditi brod i pokazati da otpad može biti značajan resurs".

Najteži ispit za ovaj 19-metarski katamaran bila je snažna oluja kraj Nove Kaledonije, kada je brzina vjetra iznosila čak 60 čvorova. Ko-skiper broda Dave Thomson kaže kako takve valove nikada nije vidio.

Nakon što uplovi u Sydney, Plastiki će biti izložen u Australijskom nacionalnom marinskom muzeju. Za to vrijeme, članovi posade će držati predavanja i prezentacije s ciljem podizanja svijesti o opasnostima odlaganja plastičnog otpada.

Planirano je da Plastiki i njegova posada nastave sa akcijama širom svijeta.


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije