Plastične operacije sve popularnije među Saudijkama

Radiosarajevo.ba
Plastične operacije sve popularnije među Saudijkama

Teror ideala ljepote, čini se, ne zaobilazi ni žene u Saudijskoj Arabiji, pa je potražnja za plastičnim operacijama u ovoj zemlji sve veća, govore rezultati istraživanja koje je provelo Internacionalno društvo plastičnih hirurga (ISAPS).

Saudijska Arabija se nalazi na 22. mjestu od 25 zemalja u kojima se plastične operacije izvode najčešće u svijetu. Istraživanje otkriva da su Turska i Saudijska Arabija jedine muslimanske zemlje sa 104.767 odnosno 46.962 urađenih plastičnih operacija u jednoj godini.

Dr. Nizar Fageeh, plastični hirurg u Saudijskoj Arabiji kaže da je ova vrsta uljepšavanja postala trend u njegovoj zemlji, nakon što je postalo društveno prihvatljivo ići pod nož iz estetskih razloga.

„Najčešća operacija je preoblikovanje nosa, a u moju ordinaciju dolaze pacijentkinje starosti od 16  do 40 godina“, kaže Fageeh.

On dodaje da je operisao i pacijentkinje iz drugih zemalja, poput Sirije, Egipta, Turske, ali da su najbrojnije pacijentkinje iz Saudijske Arabije. Za njih su, također,cijene ovih operacija prihvatljivije nego za pacijentkinje iz obližnjih zemalja s lošijim standardom.

U religijskim krugovima se posljednjih godina gleda s više odobravanja na plastičnu hirurgiju. Šejh Mohammed Al-Nujaimi, član Internacionalne islamske akademije u Saudijskoj Arabiji, kaže da je prema islamu dozvoljeno ići na operaciju kako bi se ispravio neki defekt ili sanirale posljedice određenih nesreća.

Plastične operacije isključivo radi postizanja određenog ideala ljepote smatraju se grijehom, budući da u islamu prepravljanje božjeg djela nije dozvoljeno.

Ipak, Fageeh napominje da je u prošlim vremenima plastična hirurgija bila veliki tabu u Saudijskoj Arabiji, religija ju je strogo zabranjivala i postojao je strah od posljedica po zdravlje usljed samog zahvata. Vremena su se otad promijenila, tehnologija je uznapredovala, a trend sa zapada je stigao i u Saudijsku Arabiju.

Hala Olaya, jedna od Fageehovih pacijentkinja, kaže da se nakon prve operacije lako vratiti na stol.

„Ja sam počela sa plastičnom operacijom nosa, a potom sam išla na lasersko uklanjanje dlačica i liposukciju“. Ona dodaje da iako žene u Saudijskoj Arabiji nose burku, fizički izgled im je važan zbog ženskih okupljanja i partnera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije