Pjesniku 15 godina robije zbog pohvale Arapskog proljeća

Radiosarajevo.ba
Pjesniku 15 godina robije zbog pohvale Arapskog proljeća

Katarski sud danas je izrekao konačnu kaznu od 15 godina zatvora pjesniku Muhammedu ibn ed-Dibu al-Ajemiju, koji je u prvostepenom postupku dobio doživotnu zatvorsku kaznu zbog "vrijeđanja katarskog emira i podsticanja naroda na nasilje", prenosi Anadolu Agency.

Konačnu presudu po žalbenom postupku izglasalo je osam sudaca, a advokat Ajemijeve odbrane Nejib al-Nuejmi je i u posljednjem izlaganju istakao da ne postoje nikakvi dokazi o krivici njegovog štićenika.

Advokat Nuejmi je također podsjetio da njegov štićenik ima pravo na zahtjev pomilovanja od strane katarskog emira i dodao da će odluku o tom potezu donijeti sam osuđeni i njegova porodica.

Pjesnik Ajemi je u svojoj poemi Tuniški jasmini, objavljenoj na internetu 2010. godine, pohvalno govorio o Arapskom proljeću, a zbog "vrjeđanja emira i podsticanja naroda na nasilje", od novembra 2011. godine se nalazi u pritvoru.

Protiv kažnjavanja pjesnika za iznošenje vlastitog mišljenja ustala je organizacija Amnesty International i brojni drugi borci za ljudska prava širom svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije