Pita sa mladom žarom (koprivom)

Radiosarajevo.ba
Pita sa mladom žarom (koprivom)


Bakin stari recepti su uvijek dobrodošli na trpezama. U ovo doba godine treba brati mlado lišće žare (koprive). Ne moramo ni napominjati koliko je zdrava, tako da za vaš ručak ovih dana predlažemo da pripremite pitu od koprive. Čuvajte ruke pri rezanju, rukavice su obavezne.

Sastojci:

1 kg mlade koprive
200 gr mladog sira
2 dl kiselog vrhnja
2 dl mlijeka
2-3jaja
1 dl suncokretovog ulja
so i biber
2 dkg kukuruznog brašna
2 dkg pšeničnog brašna  
1 prašak za pecivo

Priprema:

Mladu koprivu blanširati u kipućoj vodi 2-3 min. Ocijediti i preliti je hladnom vodom (da sačuva svoju prirodnu zelenu boju). Jaja umutiti dodati mlijeko i vrhnje, i polagano dodavati sve ostale sastojke.

Sastaviti obje vrste bračna sa praškom za pecivo, i dodati u umućenu smjesu. Na kraju lagano drvenom kašikom dodati i obarenu mladu koprivu. Peći u podmazanom plehu koji smo posuli kukuruznim brašnom, peći na 200 stepeni oko pola sata, preporučuje Coolinarika.com.

Kada je pečena može se preliti kiselim vrhnjem-

Dobra je i topla i hladna.

Možete poslužiti sa kajmakom, a odlična je uz čašu hladnog jogurta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije