Pita na listi najbolje ulične hrane na svijetu

Radiosarajevo.ba
Pita na listi najbolje ulične hrane na svijetu

Britanski list Guardian napravio je i objavio istraživanje o najboljoj uličnoj hrani  na svijetu, a naša pita našla se na petom mjestu ove liste. 

U objašnjenju stoji kako se radi o najpopularnijoj hrani koju na ulicama Balkana možete pronaći. Britanski list opisuje kako se radi o hrskavom specijalitetu od tijesta ispunjenog ukusnim mljevenim mesom ili špinatom ili sirom.. sa blagim začinima. Pita se može jesti u bilo koje doba dana: za doručak uz šolju čaja (nije baš praksa, ali ipak su ovo pisali Britanci), ali i nakon uzbudljive noći u barovima sarajevske Baščaršije.

Pita nosi porijeklo iz Turske, gdje se naziva börek, a otud i naši susjedi sve vrste pite nazivaju burek (burek od sira, burek od mesa...). Britanci još kažu da ćete u Sarajevu za dobar obrok platiti od 3 do 5 KM.

Pogledajte cijelu listu specijaliteta ulične hrane na svijetu:

1. Bohinga, Burma - Vrsta riblje čorbe sa rižinim rezancima i povrćem. Na meniju je svih restorana brze hrane i kioska u svakom gradu Burme. Obično se pakuje u plastične posude za ponijeti, a najčešće je kupuju u prijepodnevnim časovima.

2. Banh mi, Vijetnam - Malo je onih koji znaju da osim Rima, Njujorka i Kopenhagena najbolji sendvič mogu da probaju u Vijetnamu. Bijeli baget se malo podgrijeje na roštilju, potom se premaže majonezom i paštetom, dodaju se hrskave školjke, svježe povrće i svježi začini. Tome se doda nekoliko kapi soja sosa i malo čilija. Ovi ukusni sendviči kupuju se isključivo kod uličnih prodavača, a začini se biraju po ukusu.

3. Daulat ki chaat, Indija - Ova slatka i ukusna indijska poslastica napravljena je od mlijeka, pistaća, a začinjena šafranom koji joj daje svjetlo narandžastu boju. Ovaj slatkiš koji se topi u ustima popularan je na ulicama Delhija i najbolje se prodaje tokom zime.

4. Phat Kaphrao, Tajland - Tajlanđani obožavaju ovo tradicionalno jelo koje je napravljeno od mesa i dobro začinjeno. 'Kaphrao' znači bosiljak koji je glavni sastojak. Listići bosiljka prže se sa mljevenom svinjetinom, piletinom i morskim plodovima i sjeckanim bijelim lukom, a ponekad i pasuljom. Jelo je začinjeno sa sosom od ribe i prstohvatom šećera, a obično se služi sa rižom i prženim jajima.

5. Pita
 

6. Sfenj, Maroko - Ono što su kroasani za Francuze to je sfenj za Marokance. To je tijesto prženo u dubokom ulju u obliku prstena bez mlijeka i putera. Najčešće ga u Maroku jedu ujutru i kasno uveče.

7. Walkie-talkies, Južna Afrika - Ovaj specijalitet čine kuhane kokošje nožice i glave kojima se dodaju samo začini, a mogu da se služe i sa povrćem. U posljednje vrijeme sve češće se mogu kupiti i ispečene na žaru.

8. Temales, Meksiko - Meksičko jelo koje se priprema od kuhanog kukuruznog brašna sa pikantnim komadićima mesa koji se zamotaju u osušene ljuske kukuruza i kuhaju na pari. Ovo je odlična užina u kojoj uživaju čak i oni najprobirljiviji gastronomi.

9. Red red, Gana - Slatko ljuti crveni grah koji je pržen na palminom ulju sa tradicionalnim začinima iz Gane. Teško je reći šta su sve sastojci ovog jela jer je u pitanju povrće koje gaje isključivo u toj zemlji. Red red se služi za ručak i kupuje na tezgama pored puta. Služi se toplo na listu bokvice, a zrna pasulja su meka i hrskava.

10. Currywurst, Njemačka - Čak i oni koji ne znaju njemački jezik mogu da pogode da je najpoznatiji obrok u restoranima brze hrane u toj zemlji kobasica i pomfrit. Uz to se služi kari-kečap, ili sos od paradajiza sa velikom količinom karija, kao i hljeb po izboru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije