Pita na listi najbolje ulične hrane na svijetu
Britanski list Guardian napravio je i objavio istraživanje o najboljoj uličnoj hrani na svijetu, a naša pita našla se na petom mjestu ove liste.
U objašnjenju stoji kako se radi o najpopularnijoj hrani koju na ulicama Balkana možete pronaći. Britanski list opisuje kako se radi o hrskavom specijalitetu od tijesta ispunjenog ukusnim mljevenim mesom ili špinatom ili sirom.. sa blagim začinima. Pita se može jesti u bilo koje doba dana: za doručak uz šolju čaja (nije baš praksa, ali ipak su ovo pisali Britanci), ali i nakon uzbudljive noći u barovima sarajevske Baščaršije.
Pita nosi porijeklo iz Turske, gdje se naziva börek, a otud i naši susjedi sve vrste pite nazivaju burek (burek od sira, burek od mesa...). Britanci još kažu da ćete u Sarajevu za dobar obrok platiti od 3 do 5 KM.
Pogledajte cijelu listu specijaliteta ulične hrane na svijetu:
1. Bohinga, Burma - Vrsta riblje čorbe sa rižinim
rezancima i povrćem. Na meniju je svih restorana brze hrane i kioska u
svakom gradu Burme. Obično se pakuje u plastične posude za ponijeti, a
najčešće je kupuju u prijepodnevnim časovima.
2. Banh mi, Vijetnam
- Malo je onih koji znaju da osim Rima, Njujorka i Kopenhagena najbolji
sendvič mogu da probaju u Vijetnamu. Bijeli baget se malo podgrijeje na
roštilju, potom se premaže majonezom i paštetom, dodaju se hrskave
školjke, svježe povrće i svježi začini. Tome se doda nekoliko kapi soja
sosa i malo čilija. Ovi ukusni sendviči kupuju se isključivo kod uličnih
prodavača, a začini se biraju po ukusu.
3. Daulat ki chaat, Indija
- Ova slatka i ukusna indijska poslastica napravljena je od mlijeka,
pistaća, a začinjena šafranom koji joj daje svjetlo narandžastu boju.
Ovaj slatkiš koji se topi u ustima popularan je na ulicama Delhija i
najbolje se prodaje tokom zime.
4. Phat Kaphrao, Tajland
- Tajlanđani obožavaju ovo tradicionalno jelo koje je napravljeno od
mesa i dobro začinjeno. 'Kaphrao' znači bosiljak koji je glavni
sastojak. Listići bosiljka prže se sa mljevenom svinjetinom, piletinom i
morskim plodovima i sjeckanim bijelim lukom, a ponekad i pasuljom.
Jelo je začinjeno sa sosom od ribe i prstohvatom šećera, a obično se
služi sa rižom i prženim jajima.
5. Pita
6. Sfenj, Maroko
- Ono što su kroasani za Francuze to je sfenj za Marokance. To je
tijesto prženo u dubokom ulju u obliku prstena bez mlijeka i putera.
Najčešće ga u Maroku jedu ujutru i kasno uveče.
7. Walkie-talkies, Južna Afrika
- Ovaj specijalitet čine kuhane kokošje nožice i glave kojima se dodaju
samo začini, a mogu da se služe i sa povrćem. U posljednje vrijeme sve
češće se mogu kupiti i ispečene na žaru.
8. Temales, Meksiko
- Meksičko jelo koje se priprema od kuhanog kukuruznog brašna sa
pikantnim komadićima mesa koji se zamotaju u osušene ljuske kukuruza i
kuhaju na pari. Ovo je odlična užina u kojoj uživaju čak i oni
najprobirljiviji gastronomi.
9. Red red, Gana -
Slatko ljuti crveni grah koji je pržen na palminom ulju sa
tradicionalnim začinima iz Gane. Teško je reći šta su sve sastojci ovog
jela jer je u pitanju povrće koje gaje isključivo u toj zemlji. Red red
se služi za ručak i kupuje na tezgama pored puta. Služi se toplo na
listu bokvice, a zrna pasulja su meka i hrskava.
10. Currywurst, Njemačka
- Čak i oni koji ne znaju njemački jezik mogu da pogode da je
najpoznatiji obrok u restoranima brze hrane u toj zemlji kobasica i
pomfrit. Uz to se služi kari-kečap, ili sos od paradajiza sa velikom
količinom karija, kao i hljeb po izboru.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.