Pismo jednog tate: Kada vam beba zaplače u naručju, ne uzimajte to k srcu

Radiosarajevo.ba
Pismo jednog tate: Kada vam beba zaplače u naručju, ne uzimajte to k srcu

Na zanimljivom sajtu The Good Man Project, jedan je otac objavio divno pismo budućim očevima naslovljeno Ne uzimajte to lično. Htio je da im pruži podršku u emotivnim situacijama sa novorođenčetom.

Pročitajte ga u cjelosti.

"Ne znam šta da radim. Svaki put kad stavim svoju bebu na spavanje, on ne prestaje plakati. Ohrabrujem se da ne budem tužan i da nešto pokušam. Ali šta god da uradim, ništa ne djeluje, a onda supruga uđe u sobu i eto, beba se smiri i uspava. Ne znam šta da uradim. 

Ovo je potresna poruka koju sam dobio od prijatelja kada sam ga upitao Kako je beba? Nisam mogao ni zamisliti  kakvu ću konzervu crva otvoriti jednim pitanjem. Na kraju njegovog priznanja me upitao i da li se meni nešto slično desilo. 

Očito je da ovaj otac prolazi kroz teško razdoblje i ne osjeća se adekvatnim. Dobio je prvo dijete i osjeća kako mu se život mijenja. Nije mi bilo teško suosjećati se jer sam imao slične osjećaje sa prvim djetetom. I zato sam mu htio pomoći. Htio sam mu objasniti zašto to ne znači da je loš roditelj, ali nije bilo vremena. Samo sam kazao - Biće bolje.

Ovaj me razgovor potakao da napišem pismo budućim očevima u koje sam stavio sve što sam htio reći svom prijatelju.

Dragi novi očevi,

Kada vaše dijete plače dok se želite igrati s njim, ne uzimajte to lično. 

Kada plače dok ga uspavljujete, ne uzimajte to lično. 

Kada plače jer ste ga uzeli u naručje, ne uzimajte to lično. 

Ovi trenuci su teški, ali ne znače da ste loš otac. Ako vaša beba želi biti sa drugim roditeljem, ne znači da ste potrošni. Niste. Morate se sjetiti da vaša beba reagira instinktivno. Ako joj je hladno, vruće, ako je gladna, umorna, mokra i ako joj je neudobno... pokazaće vam.

Pošto ne znaju izgovoriti šta ih muči, jedini način da se njihov glas čuje jeste kroz plač. A on će prestati kada potreba bude zadovoljena. No, šta ako nastavi plakati? 

Kada se smirite moći ćete razmisliti i racionalno promisliti kako da pomognete djetetu i utješiti ga.

Ne uzimajte to k srcu i sjetite se da su ovi frustrirajući trenuci prolazni kada ih uporedite sa ostatkom vremena koje će provesti s vama. Ako se uspijete fokusirati na bebu, a ne na vaše povrijeđene osjećaje, moći ćete ostati mirni i utješiti dijete. Tako ćete shvatiti da niste loš otac. 

Bitno je napomenuti da niste sami i da o svemu trebate razgovarati sa partnerom. Drugi par očiju može može osvijetliti problem i dati ideje. Inspiraciju možete naći i na internetu. 

Mogu posvjedočiti da nakon nekoliko teških godina sa mojom kćerkom, sada smo bliži nego ikad. Igramo se, voli me i volim je. Nije bilo lako, ali sam se posvetio svojoj djevojčici i stvorili smo divnu vezu. 

Možete napraviti isto, ali ne brzajte. Vašem djetetu treba vremena da sazrije u vezu sa vama. Možda se desi brzo, možda će biti potrebno više vremena, ali ne treba brzati. Vrijedno je čekanja, vjerujte.

Tako da sljedeći put kada vaše novorođenče zaplače u vašim rukama, ne uzimajte to k srcu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije